Торгівля людьми – не стань жертвою!

30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Саме 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

 

 

Міська влада активно долучається до широкомасштабної всеукраїнської інформаційної кампанії, основним завданням якої є нагадування про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, обізнаності населення щодо питань торгівлі людьми та безпечної міграції, наданні допомоги потерпілим.

Відтак, упродовж 26-30 липня, за участю структурних підрозділів міської ради відбудуться тематичні семінари, розповсюдження інформаційних буклетів, безкоштовні покази міні роликів, які висвітлюють проблематику торгівлі людьми.

 

Шановні мешканці міста! Віднесіться відповідально до даної проблеми!

Якщо Ви знайшли роботу за кордоном:

- спробуйте вийти зі стану ейфорії від перспектив, які Вам наобіцяли. Якщо після цього Ваше рішення відносно роботи за кордоном не змінилося, варто розібратися з наступними позиціями. По-перше, звідки Ви отримали інформацію про таку роботу: наскільки це джерело є надійним; чи влаштовують Вас умови майбутньої роботи, тощо;

- переконайтеся, що фірма, яка пропонує роботу, має ліцензію на працевлаштування українських громадян за кордоном, отриману у Міністерстві праці та соціальної політики України;

- поцікавтеся в центрі зайнятості, чи є у фірми позитивний досвід працевлаштування українських громадян за кордоном;

- вимагайте оформлення спеціальної робочої візи - туристична та гостьова візи не дають права на роботу;

- підписаний контракт є обов'язковою умовою працевлаштування. Контракт підписується у 2 примірниках (для кожної із сторін);

- контракт повинен бути написаний зрозумілою для Вас мовою (українською або російською); у контракті повинна міститися найбільш повна інформація про умови роботи: термін дії контракту; тривалість робочого дня; вихідні дні; оплата праці; умови проживання; медичне страхування; повне ім'я та адреса роботодавця; умови розірвання контракту;

- уникайте фраз типу: «та інші види робіт», «всі роботи на вимогу роботодавця». Від'їжджаючи, обов'язково залиште родині, друзям чи родичам: копію закордонного паспорта, візи і контракту; якомога точніші координати вашого майбутнього місця перебування (точну адресу та реквізити організації); можливі контактні телефони; координати людини, через яку ви знайшли роботу - менеджера організації, знайомого, який порадив цю роботу.

Обов'язково телефонуйте додому. Пам’ятайте: навіть у чужій країні Ви не одні. Якщо Ви опинилися у скрутному становищі за межами України, звертайтеся по допомогу до:

- Посольства або Консульства України у країні Вашого перебування, де Вам допоможуть отримати документи, що засвідчують Вашу особу, і повернутися на Батьківщину.

- Національного товариства Червоного Хреста або Червоного Півмісяця, де Вам можуть надати можливість відновити зв’язок з рідними та повідомити їм про своє скрутне становище.

- Міжнародних, громадських, благодійних організацій, де Ви також зможете отримати допомогу та підтримку.

 

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні); 527 (безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Vodafone та lifecell).