Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці

З нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми днями фахівці Кузнецовського міського центру зайнятості провели для безробітних, які перебувають на обліку в центрі зайнятості в пошуках роботи інформаційний семінар на тему: "Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці".

Гостем заходу стала начальник відділу праці, охорони праці та соціально-трудових відносин управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради Ольга Шевчук, яка ознайомила присутніх з поняттям «торгівля людьми», розповіла про форми та методи вербування, експлуатації людини, небезпечні стереотипи та реалії, з якими стикаються трудові мігранти за кордоном, види шахрайства при працевлаштуванні за кордоном.

Провідний фахівець з питань зайнятості відділу активної підтримки безробітних Марія Кльок розповіла про стан ринку праці, умови праці, вимоги до претендентів на вакантні робочі місця, наголошуючи на перевагах легального працевлаштування в межах країни. Вона повідомила про нові сучасні технології, які використовує служба зайнятості у своїй роботі. Зокрема, основну увагу акцентувала на сервісі «Електронної черги», можливості створення відео-резюме, проведення скайп-співбесіди з роботодавцями з метою прискорення працевлаштування.

Працюючи нелегально, працівник не зможе належним чином захистити свої права: право на нормальні умови роботи та проживання, право на відпочинок, вихідні, право на виплати в разі втрати працездатності. Крім того, заробітна плата нелегального працівника буде набагато меншою, ніж заробітна плата працівника працюючого легально. Тому обов’язок служби зайнятості застерегти та попередити шукачів роботи про небезпеку, яка чекає на них у разі нелегального працевлаштування не тільки у своїй країні, а й за кордоном.  

 

Кузнецовський міський центр зайнятості