Триває місячник добровільної здачі зброї

22 вересня, на території України та Рівненської області зокрема розпочалася підготовка до проведення практичного етапу місячника добровільної здачі зброї, який триватиме з першого по тридцяте жовтня.

 Чимало громадян через необізнаність у законодавстві продовжують зберігати незареєстровану зброю, боєприпаси, вибухові речовини та інші вибухонебезпечні предмети, які залишились у спадок від рідних, були привезені із зони проведення АТО або потрапили до оселі в будь-який інший спосіб. Утім, це не звільняє від відповідальності. За незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами статтею 263 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність. Максимальне покарання згідно із санкцією статті – позбавлення волі від двох до п’яти років.

Цією ж статтею передбачено, що громадяни, які добровільно звернуться до поліції для здачі зброї, боєприпасів, вибухових речовин та спеціальних пристроїв, що зберігаються незаконно, звільняються від кримінальної відповідальності. Якщо громадянин у вказаний термін добровільно здав до Національної поліції України вогнепальну, холодну, травматичну, газову зброю, то в подальшому він має право зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах.

Департамент превентивної діяльності Національної поліції України звертається до громадян та нагадує, що незареєстрована зброя – це не тільки порушення закону, а й причина нещасних випадків, які, на жаль, почастішали і трапляються, як з дорослими громадянами, так і з неповнолітніми.

Із питань добровільної здачі зброї необхідно звертатись до інспектора з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Варашського відділу поліції.

Контактний номер телефону: 096-662-86-46.

 

Варашський відділ поліції ГУНП в Рівненській області