Чотири великих свята

14 жовтня - значуща дата, яка щорічно переповнює гордістю та хвилюваннями серця мільйонів громадян нашої України.

На 14 жовтня припадає велике релігійне свято Покрови Богородиці. Крім того, воно має важливе історичне значення, бо саме цей день вважається Днем утворення Української Повстанської Армії,  Днем українського козацтва, Днем захисника України!

Ще у козацькі часи, де б не перебували козаки, у її центральній частині завжди споруджували церкву Богородиці, яку козацтво вважало своєю заступницею. Тричі на рік збиралася козацька рада - на Різдво, Великдень та Покрову. Ось чому Покрова здавна вважалося важливим козацьким святом.

Через кілька століть багато козацьких традицій перейняли вояки армії УНР та УПА, які також називали себе козаками. Вони безумовно вважали себе вільними людьми, без примусу ставали партизанами, мали схожу мету боротьби, але вже відповідно до свого часу ("Боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу!"). У складі Української Повстанської Армії була молодша і генеральна старшина, використовувалися такі військові звання як хорунжий, сотник, осавул. Збереглися й назви військових частин армії, таких як сотня, курінь. Не дивно, що у 1947 р. Українська Головна Визвольна Рада вибрала свято Покрови днем утворення військових частин ОУН - УПА.

Насправді утворення УПА не відбулося в один день. Перші повстанські загони почали створюватися восени 1942 р., один з яких очолив Сергій Качинський. Деякий час окремо діяла інша УПА або "Поліська Січ", де отаманом був Тарас Бульба-Боровець, яка з часом стала частиною Української Повстанської Армії.

День захисника України - свято мужності та героїзму, за нинішніх обставин особливо значиме. Сьогоднішні воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, добровольчих батальйонів – спадкоємці тих, хто боронив кордони й безпеку своєї землі впродовж століть. У цей день варто висловити вдячність, любов та повагу усім тим, хто захищає наш з вами спокій. Це свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист — економічний, гуманітарний, інформаційний.

Водночас, святкуючи ці великі  свята, думаю, варто пригадати і завжди пам'ятати слова повстанської пісні-молитви:"В єдності — сила народу!Боже, нам єдність подай".

Бібліотека завжди старалася йти в ногу з часом, реагувати на усі події, які відбуваються у суспільстві, висвітлювати та інформувати громаду. До цих свят міська публічна бібліотека м. Вараш проводитиме ряд заходів: тематичний вечір «Україно! Честь і слава синам твоїм», історичні вітражі  « Козацькому роду нема переводу», виставка-хроніка «Козацтво в долі українського народу». Бажаючих відвідати наші заходи запрошуємо слідкувати за анонсами подій бібліотеки, або телефонувати за номером  03636-23273, email:biblioteka1@i.ua

 Матеріал підготувала Руслана Семенюк, бібіотекар