• Головна
  • Офіційна інформація
  • До уваги роботодавців та найманих працівників – осіб, які належать до учасників бойових дій та інвалідів війни!

До уваги роботодавців та найманих працівників – осіб, які належать до учасників бойових дій та інвалідів війни!

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни" від 14.05.2015 р. N 426-VIII було доповнено новими нормами Закон України "Про відпустки" (далі - Закон), Кодекс законів про працю України та Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", згідно з якими учасникам бойових дій та інвалідам війни має надаватися додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів.

Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та інвалідів війни, наведено у статтях 6 і 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

Підставою для надання додаткової відпустки для учасника бойових дій чи інваліду війни є посвідчення  із відповідною заявою працівника.

 Варто зауважити, що у Законі зазначена додаткова відпустка визначена статтею 16 розділу III "Додаткові відпустки у зв'язку з навчанням. Творча відпустка. Відпустка для підготовки та участі в змаганнях", тому вона не належить до виду щорічних відпусток, а отже, на неї не поширюються норми, передбачені для щорічних відпусток.

Таким чином, на відміну від щорічної відпустки, додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни надається незалежно від відпрацьованого в році часу, один раз протягом календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни.

Вона не переноситься (не продовжується) на дні тимчасової непрацездатності працівника чи святкові і неробочі дні, що припали на її період, не ділиться на частини, у разі не використання в поточному році - не переносяться на наступний календарний рік.

Важливо! Даний вид відпустки не планується в графіку відпусток та надається у календарному році незалежно від відпрацьованого часу.