Щоб не стати жертвою афериста та не втратити власні заощадження

Десятого листопада 80-річна жителька Вараша, повідомивши у телефонній розмові псевдопрацівнику банку реквізити банківської картки, нібито для встановлення захисту рахунку, втратила двадцять одну тисячу гривень. За фактом шахрайства слідчими Варашського відділення поліції розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

На жаль, такий випадок не є поодиноким: з початку 2017 року до поліції звернувся 91 житель Вараша, що постраждав від аналогічних злочинів.

Правоохоронці застерігають: щоб не стати жертвою шахрая, будьте обачними.

Нікому не повідомляйте дані картки - номер, термін її дії, тризначний код безпеки зі зворотного боку та банківські SMS-паролі, адже це дає можливість шахраю без вашого відома здійснювати грошові операції через мережу Інтернет.

Не реагуйте на дзвінки від осіб, які вимагають грошей за «владнання проблем». Не піддавайтесь емоціям, не перераховуйте гроші. Обов’язково розкажіть про дзвінок комусь із знайомих чи близьких – сторонні люди тверезо оцінять ситуацію, та не дозволять «подарувати» шахраям грошові кошти. Обов`язково перетелефонуйте на номер родича, який нібито потрапив у біду – так ви переконаєтесь, що дзвінок не має до нього жодного стосунку. Про подібні випадки відразу повідомляйте до поліції. 

Утримайтесь від передоплат за покупки в мережі Інтернет. Оплачуйте замовлення, лише перевіривши наявність замовленої речі у поштовому відділенні.

Продаючи речі через Інтренет, не здійснюйте на прохання покупця жодних дій із власною карткою у банкоматі (терміналі).

Якщо доводиться розміщувати номер картки в Інтернеті, не вказуйте номер вашого мобільного, який прив'язаний до картки. Для цього заведіть окремий номер.

Зателефонуйте на «гарячу» лінію вашого банку, який вказаний на звороті картки, якщо підозрюєте, що маєте справу з шахраями. Чим швидше ви це зробите, тим менше шансів в аферистів.

Якщо ви отримуєте чек після здійснення транзакцій, не викидайте його у смітник поруч з банкоматом, адже ваш чек також містить частину персональних даних.

Варашський відділ поліції

ГУНП в Рівненській області