14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Події понад 30-річної давності ніколи не зітруться з пам’яті ні сучасних, ні наступних поколінь. Ця катастрофа є болем для всієї України. І тепер не лише в квітневий день, 26 числа, а і в грудні вже стало доброю традицією вшановувати пам’ять тих, хто пожертвував своїм життям, захищаючи нас від атомного лиха.

Учасники ліквідації цієї страшної трагедії дали можливість жити прийдешнім поколінням. Ніхто не думав про те, які наслідки буде мати ця подія на їх здоров’ї та житті. Завдяки ліквідаторам та їх безмірній мужності ми маємо сьогодні Україну та покоління, яке бореться за своє майбутнє, захищаючи країну від зовнішньої агресії.

Багато героїв-вогнеборців, які брали участь в ліквідації наслідків найбільшої екологічної аварії ХХ століття – мешканці нашого міста.

У нашому місті проживає більше 27 тисяч осіб, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 11859 осіб мають право на пільги відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема:

- 674 - потерпілі особи 1 категорії, з них - 71 ліквідатори;

- 182  - евакуйовані із зони відчуження;

- 614 - ліквідатори 2 категорії;

- 3954 - особи 3 категорії;з них - 43 ліквідатори;

- 5650 потерпілі діти, з них - 26 діти, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

- 338 - дружини (чоловіки) або опікуни на час опікунства неповнолітніх дітей померлого громадянина, віднесеного до категорії 1, 2 та 3 з числа ліквідаторів, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

З метою виконання соціальних програм захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи для пільговиків нашого міста з Державного бюджету на 2017 рік передбачено кошти на загальну суму 10 млн.166 тис.890 грн за такими напрямами:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки” – 2 млн. 931 тис. 802 грн.;

- компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” – 176 тис. 492 грн.;

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування” – 5 млн. 272 тис. 404 грн.;

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення – 338 тис. 262 грн.;

- оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 1 млн. 447 тис. 930 грн.

Варто зазначити, що відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено пільги на оплату житлово-комунальних послуг громадянам, віднесеним до І та ІІ категорій, а також на безплатне придбання ліків за рецептами лікарів, відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України.

Для безоплатного забезпечення ліками для амбулаторного лікування та здійснення зубопротезування постраждалих громадян в 2017 році передбачено кошти на суму 478 тис.700 грн., з них на ліки – 440 тис 400 грн., на зубопротезування – 38 тис. 300 грн., для відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України - 299 тис 970 грн.

Міська влада вже вкотре не лишається осторонь проблем ліквідаторів міста.

З нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, висловлення їм подяки за їх зусилля та самовідданість, покращення матеріального стану за рахунок коштів міського бюджету передбачено виплату одноразової матеріальної допомоги.

Виплату передбачено для 728 осіб на суму 364 тис. грн., по 500 грн. з розрахунку на одну особу;

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” є серйозним приводом замислитися про необхідність підтримання більшої безпеки в електроатомних об’єктах. Щороку в цей день ми вдячно згадуємо всіх, хто приніс себе в жертву задля спасіння інших від знавіснілої люті атому, який розперезався через людські помилки або безвідповідальність. Вони пішли від нас, покинувши своїх близьких, в серцях яких залишилися назавжди величезний жаль та смуток.          

Водночас наша повага і шана – тим, хто щодня бореться із страшнимихворобами, викликаними катастрофою. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Від усього серця зичимо ми героям-ліквідаторам та усім, хто пам’ятає світ до Чорнобиля і тим, хто народився вже після катастрофи, міцності духу здоров’я і впевненості у завтрашньому дні!

           

Начальник управління  Т.Сич