• Головна
  • Офіційна інформація
  • Звернення голови Вараської міської ГО «Ветеранів ліквідації Чорнобильської аварії» Г. Петровича до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Звернення голови Вараської міської ГО «Ветеранів ліквідації Чорнобильської аварії» Г. Петровича до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

14 грудня є Днем пам'яті і вшанування героїзму  ліквідаторів, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС,  людей, які ціною свого здоров’я,  а хто й життя здолали страшну трагедію 20 століття.

З гаслом  «Якщо не ми, то хто?» ці люди робили свою справу. Їхній подвиг назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

У стислі строки 1986 року за 208 днів над зруйнованим 4 енергоблоком ЧАЕС було  змонтовано захисну споруду «Укриття», щоб зупинити розповсюдження  радіації в навколишнє середовище.На будівництво  цієї споруди,  яку зводили 90 тисяч людей, пішло 400 тисяч  кубометрів бетону й 7 тисяч металоконструкцій. Це  була перша перемога  над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху. Це тільки одна зі сторінок подвигу ліквідаторів.

Сотні тисяч ліквідаторів радянська влада фактично принесла в жертву трагедії на ЧАЕС. Вони врятували людство від ще тяжчих можливих наслідків вибуху, сама матінка-земля благала про захист,  без засобів захисту від радіаційного випромінювання практично голими руками. Із самозахисту були респіратори,  так звані «лепестки»,  і звичайний бавовняний спецодяг, а у військових звичайна  радянська  військова  форма. Радіоактивне випромінення невидиме й безжальне. Його не можна визначити ані на запах, ані на дотик, ані на смак.  

Серед тих, хто  боровся зі страшним лихом,  були і наші земляки, які  ризикуючи життям та здоров’ям, в ті пекельні дні з честю виконали свій обов’язок перед  Батьківщиною. Понад 1600 ліквідаторів з нашого міста взяли участь в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Їхній подвиг неможливо оцінити, як не можна оцінити того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато цих людей не дожили до сьогодення, віддавши своє життя задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми віддаємо шану всім тим, хто ціною власного здоров’я й життя захистив нас і весь світ  від ядерної небезпеки, жертвуючи найдорожчим – своїм здоров’ям і життям. Нехай Господь Бог спасе їхні душі! А тим ліквідаторам, хто вижив, подяка і щире шанування!

Голова Вараської міської

ГО «Ветеранів ліквідації Чорнобильської аварії»

Г. Петрович