Звіт про роботу спостережної комісії

Звіт про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради за 2017 рік

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Вараської міської ради створена та діє у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» (зі змінами).

Відповідно до Положення про спостережні комісії, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429 в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1042, рішенням виконавчого комітету Вараської міської ради № 227 від 19 грудня 2017 року затверджено персональний склад комісії в кількості 12 осіб та положення про спостережну комісіюпри виконавчому комітеті Вараської міської ради.До складу спостережної комісії входять як представники виконавчої влади, так і представники громадських організацій. Очолює спостережну комісію заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Зубрецька Ніна Олексіївна.

У своїй діяльності спостережна комісія співпрацює з органами місцевого самоврядування, Варашським відділом поліції ГУ НП в Рівненській області, Володимирецьким районним відділом з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, Кузнецовським міським центром зайнятості, Вараським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та громадськими організаціями.

Основними завданнями спостережної комісії є:

1) організація та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів осіб, звільнених від відбування покарання;

2) організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання;

3) надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше ніж один раз на квартал.

Протягом звітного періоду (2017 рік) спостережною комісією при виконавчому комітеті Вараської міської ради було проведено 4 засідання, а саме:

-         від 16 березня 2017 року Протокол №1;

-         від 02 червня 2017 року Протокол №2;

-         від 06 вересня 2017 року Протокол №3;

-         від 09 листопада 2017 року Протокол №4;

На даних засіданнях розглядалися наступні питання:

1. Обрання заступника голови спостережної комісії при виконавчому комітеті Кузнецовської міської ради.

2. Ознайомлення з положенням про спостережну комісію при виконавчому комітеті Кузнецовської міської ради.

3. Про затвердження плану роботи спостережної комісії на 2017 рік.

4. Про підготовку та ознайомлення з запитами та листами.

5. Розгляд листа Голопристанської виправної колонії № 7 – міжобласної спеціалізованої туберкульозної лікарні  про звільнення засудженого.

6. Зняття з обліку осіб, умовно-достроково звільнених з місць позбавлення волі у зв’язку із закінченням строку призначеного адміннагляду.

7. Про внесення змін до складу спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради.

8. Розгляд листа Варашського ВП ГУНП в Рівненській області щодо осіб, які звільнились з місць позбавлення волі та перебувають на профілактичному обліку.

9. Підведення підсумків роботи спостережної комісії Вараської міської ради за І півріччя 2017 року.

10. Розгляд повідомлення Державної Установи «Полицька виправна колонія (№76)».

11. Інформація Вараського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про роботу з особами, звільненими з місць позбавлення волі, та особами, які відбувають покарання без позбавлення волі.

12. Про внесення змін до складу спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради.

13.  Різне.

14. Розгляд повідомлення про звільнення з Державної установи «Полицька виправна колонія (№76)».

15. Розгляд повідомлення про звільнення з Державної установи  «Городоцький виправний центр (№131)».

Організація виховної роботи з особами умовно-достроково звільненими від відбування покарання та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання здійснюється шляхом виклику на засідання комісії, виїзду по місцю проживання засуджених, проводяться профілактичні бесіди, обстежуються матеріально-побутові умови.

Допомога у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарань надається. Оперативна інформація про осіб умовно-достроково звільнених від відбування покарання, які проживають на території міста вчасно поновлюється та опрацьовується  по мірі надходження матеріалів  до спостережної комісії. Журнали обліку заповнюються постійно.

Протягом 2017 року  знято з обліку 3 особи умовно-достроково звільнених з місць позбавлення волі у зв’язку із закінченням строку призначеного адміннагляду.

Станом на даний час на обліку в спостережній комісії не перебуває  осіб умовно-достроково звільнених від відбування покарання.

Володимирецький районний відділ з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції взаємодіє з Вараським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для здійснення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково, проведення виховної роботи, надає центру інформації, необхідної для здійснення соціального супроводу, комплексу адресних соціальних послуг тощо.

Так протягом 2017 року під соціальним супроводом у Вараському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувало 5 сімей, у яких виховуються неповнолітні, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.. Під час роботи з даними сім’ями надавалась соціальна допомога як правопорушникам так і членам їх сімей.

Кожному засудженому надавалась правова допомога у вирішенні проблемних питань, а також доводилась інформація про надання безкоштовної правової допомоги Рівненським обласним центром з надання вторинної правової допомоги: вул. Кавказька, 7, м. Рівне, 33013, контактний телефон/факс:  (0362) 46-01-09, єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103, черговий(цілодобово): (067)604-59-55,  директор Овдіюк Василь Петрович.

 

Голова спостережної комісії                          Н. Зубрецька