Нові можливості для територіального співробітництва між Україною та Білоруссю

29 листопада 2017 року, між Європейським Союзом через Німецьке Товариство міжнародного співробітництва (DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH) та Виконавчим комітетом Славутицької міської ради підписано грантову угоду на реалізацію проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC).

Проект буде впроваджено в партнерстві між Виконавчим комітетом Славутицької міської ради та Білоруським торгово-економічним університетом споживчої кооперації, Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою, Виконавчим комітетом Вараської міської ради, Виконавчим комітетом Прилуцької міської ради, Славутицьким міським фондом підтримки підприємництва. Бюджет проекту становить 167 409,26 євро, з яких внесок Європейського союзу складає 150 202,00 євро.

Реалізація проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» дозволить підвищити комерційні можливості, ділову активність, взаємодію малого та середнього бізнесу  у малих містах прикордонних регіонів України-Білорусі, а саме м. Славутич, м. Чернігів, м. Прилуки, м. Вараш, смт. Ріпки, м. Гомель та м. Рогачев, протягом 2017-2018 років шляхом створення платформ для комунікації між бізнесом, органами місцевого самоврядування та інфраструктурами підтримки бізнесу прикордонних регіонів України та Білорусі. Проект спрямовано на підприємців (фізичних та юридичних осіб) зацікавлених в розширенні своїх можливостей і реалізації свого потенціалу на території сусідніх держав, місцеву владу, структури підтримки бізнесу, молодих людей, стартапів, підприємців-початківців, що потребують позитивних прикладів, успішних кращих практик.

Під час реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» буде організовано та проведено:

  1. Маркетингове дослідження ринкового потенціалу в цільових регіонах і аналіз законодавчої та нормативної бази.
  2. Навчання консультантів з питань міжнародної торгівлі та співробітництва.
  3. 7 фокус-груп з представниками МСБ, місцевих органів влади, структур підтримки бізнесу.
  4. 5 міжсекторальних зустрічей в сфері сільського господарства, торгівлі, інформаційних технологій, виробництва, транспорту та комунальних послуг для формування стійких об’єднань, ділових контактів, потенційних кластерів представників різних галузей економіки.
  5. Бізнес-конференцію «Потенціал та можливості прикордонного співробітництва».
  6. Створено центри транскордонного співробітництва з необхідним обладнанням, навчальними матеріалами, засобами зв'язку.

Під час реалізації проекту в містах партнерах будуть створені консультаційні центри транскордонного співробітництва, в яких на безкоштовній основі кожен зможе отримати професійну консалтингову, консультаційну підтримки в області маркетингу, юридичних, фінансових та економічних аспектах при управлінні транскордонним бізнесом, як в Україні, так і Білорусі.

Для забезпечення комунікацій буде проведено 5 бізнес зустрічей в сферах транспортних послуг, сільського господарства, торгівлі, промисловості, комунального господарства та інформаційних технологій, які сприятимуть розширенню бізнес зв'язків між підприємцями, створено «Транскордонний бізнес-портал Україна-Білорусь», який надасть маркетинговий майданчик для українських і білоруських компаній для обміну бізнес пропозиціями та ідеями, дозволить розміщувати інформацію про товари, роботи та послуги, здійснювати пошук потенційних партнерів для подальшої співпраці і розширення власної справи та дозволить отримати інформацію про особливості ведення бізнесу в прикордонних регіонах.

Будуть підготовані інформаційні матеріали (нормативно-правові акти, вимоги, умови оподаткування, митне регулювання та інше) про тонкощі ведення бізнесу як для українських так і для білоруських суб’єктів підприємницької діяльності.

Запрошуємо всіх активних та ініціативних підприємців долучитися до заходів, що відбудуться в рамках реалізації проекту.

Крім українсько-білоруської, у рамках територіальної співпраці країн Східного партнерства  реалізовуються також програми Україна-Молдова, Грузія-Азербайджан та Грузія – Вірменія. Євросоюз виділив на це співробітництво  12,5 млн євро, з яких 3 мільйони припадає на українсько-білоруську співпрацю.

Цілями Програми територіальної співпраці Східного партнерства є створення сприятливих умов для прикордонного співробітництва з урахуванням специфіки кожної території.  Програма також націлена на зміцнення спроможності державних та недержавних органів сусідніх країн разом розробляти та втілювати спільні прикордонні проекти. Адміністратором програми є Німецьке товариство міжнародної співпраці (GIZ).

"Дана публікація була підготована за підтримки Європейського союзу. Повну відповідальність за зміст публікації несе Виконавчий комітет Славутицької міської ради. Зміст публікації ні в якому разі не повинен розглядатися як відображення офіційної позиції Європейського союзу".