Пенсія за вислугу років для працівників закладів і установ соціального захисту

Призначення та виплата пенсій за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення регулюються:

 

 

 

- Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

- Законом України «Про пенсійне забезпечення»;

- постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909, якою затверджено Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

З 11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148 (застосовується з 1 жовтня 2017 року), яким збережено право на призначення пенсії за вислугу років лише артистам театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів за наявності стажу творчої діяльності від 25 до 35 років за переліком та у порядку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Згідно Переліку та статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» збережено право на пенсію за вислугу років за умови:

- якщо працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення досягли 55 років і, станом на 1 квітня 2015 року, мають спеціального стажу не менше 25 років;

- якщо такі особи на 1 жовтня 2017 року мають спеціальний стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років, передбачений статтями 52, 54 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Пенсія за вислугу років буде призначатися за їхнім зверненням у будь-який час за дотримання вищезазначених умов.

Перелік закладів і установ соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років:

- особам, які працюють (працювали) в інтернатних закладах для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю і престарілих на посадах: медичні працівники (незалежно від найменування посад), педагоги, вчителі, логопеди, інструктори ЛФК та з праці;

- особам, які працюють (працювали) в медичних відділах протезних підприємств на посадах: медичні працівники (незалежно від найменування посад).

Тобто, якщо особи, які працювали (працюють) у вищезазначених установах, закладах на зазначених посадах і на 01.10.2017 мають спеціального стажу 26 років 06 місяців та досягли віку 50 років 06 місяців, можуть у будь-який час скористатися правом на призначення пенсії за вислугу років.

Особи, які на 1 жовтня 2017 року не досягли відповідного віку (50 років 06 місяців) та не набули спеціального стажу (26 років 06 місяців) – права на призначення пенсії за вислугу років ніколи не набудуть.

Розмір пенсії за вислугу років визначається відповідно до статей 27, 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». При цьому, в частині визначення права застосовується положення Закону України «Про пенсійне забезпечення», зокрема і стаття 60 цього Закону (зарахування стажу роботи в подвійному розмірі).

Особи, які вийшли на пенсію за вислугу років, не мають права працювати на посадах, що дозволяють призначати такого виду пенсії.  

 

 

Управління праці та соціального захисту населення

виконавчого комітету Вараської міської ради