Роз'яснення про нові тарифи на водопостачання та водовідведення

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ МІСТА ВАРАШ!

Кузнецовське міське комунальне підприємство повідомляє вас про необхідність, відповідно до вимог чинного законодавства, затвердження нових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Це пов`язано з невідповідністю діючих тарифів станом на 01.03.2018 р. до економічно обґрунтованих витрат на видобуток та постачання води до кожного споживача та її відведення і очистку.

Підприємство інформує вас про те, що питна вода добувається з артезіанських свердловин, водоносного горизонту на глибині 180-260 м. Якість води, що подається споживачам міста Вараш - є однією з найкращих в Україні. Для постачання води до споживачів використовується 3 рівні підйому, на кожному з яких працюють потужні електричні насоси. Піднята вода попередньо знезаражується сучасним реагентом. При водовідведенні використовується також 3 каналізаційно-насосні станції з потужними електродвигунами. Очищення стічних вод проводиться на міських очисних спорудах і потребує значних витрат для забезпечення екологічних нормативів.

Постачання води та її відведення здійснюється інженерними мережами, довжина яких становить: водопостачання – 51,9 км.; водовідведення – 54,5 км. Для безперебійного постачання води підприємство проводить технічне обслуговування всіх технологічних споруд і інженерних мереж. При цьому інженерні мережі, які експлуатуються понад 40 років, мають здатність до поривів, що призводить до виникнення аварійних ситуацій. Працівниками підприємства вживаються негайні заходи для ліквідації таких аварійних ситуацій та відновлення безперебійної роботи мереж. Працівниками КМКП ліквідовано у 2016 р. – 49 поривів, 2017 р.- 35 поривів. Каналізаційні мережі під час експлуатації забиваються продуктами життєдіяльності населення міста, що негативно впливає на екологічний стан середовища. Працівники підприємтсва також вживають негайних заходів для прочистки каналізаційних мереж, що також потребує значних матеріальних витрат. Так у 2016 році було здійснено 533 прочистки, у 2017 р. - 343 прочистки.

Забезпечення постачання якісноі питної води та її очистки здійснюється колективом КМКП. Для надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення задіяно 230 працівників, які є найкращими фахівцями у своїй галузі. Значна частина цих працівників працює в цілодобовому режимі.

Виходячи із вище викладеного стає зрозумілим, що послуги з централізованого водопостачання та водовідведення є досить затратними та потребують значних коштів для забезпечення безперебійного та якісного їх надання. Невідповідність тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення і фактичних витрат на їх виробництво призводить до важкого економічного стану підприємства результатом якого є блокування виконавчою службою рахунків підприємства. Одним із заходів відновлення платіжної спроможності підприємства є приведення у відповідність тарифів до економічно обгрунтованих фактичних витрат підприєства.

На даний час діють тарифи на цетралізоване водопостачання та водовідведення встановлені Постановою НКРЕКП №875 від 04.07.2014 року з послідуючими частковими коригуваннями деяких складових тарифів.

На даний час діючими тарифами є:

* централізоване водопостачання – 6,91 грн./м³ з ПДВ;

* централізоване водовідведення – 5,21 грн./м³ з ПДВ.

Діючі тарифи, станом на 01.03.2018 р., є нижчими від економічно обгрунтованих витрат підприємства на 50 %. Економічні чинники, що вплинули на збільшення витрат підприємтсва є:

- Електроенергія (2014 рік- 1,36 грн./кВт. год., 2018 рік – 2,18 грн./кВт. год)

- Реагенти для знезараження води (2014 рік - 4072,8 грн./т, 2018 рік – 9650 грн./т.)

- Паливо мастильні матеріали (2014 р. бензин А-92 -13,8 грн./л., 2018 рік бензин А-92 – 28,4 грн./л.)

- Матеріали для аварійно відновлювальних робіт в середньому зросли на 60%.

- Мінімальна заробітна плата (2014 рік -1218 грн, 2018 рік –1762 грн. зросла на 47% )

Крім того на собівартість 1м³ води значний вплив має обсяг споживання води. Економічно зрозумілим є те, що із збільшенням обсягу виробництва зменшується його ціна. Тому є неможливим порівнювати тарифи на водопостачання великих міст та міста Вараш. Споживання води в м. Львів становить – 56 млн.м³/рік, у м. Рівне – 12 млн.м³/рік, а у м. Вараш споживання води за 2017 рік становило 1,77 млн.м³/рік. тоді як в діючому тарифі споживання води у 2014 році становило 2,22 млн.м³/рік.

Виходячи з вище викладеного тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення становитимуть:

  • Централізоване водопостачання – 13,79 грн./м³ (з ПДВ);
  • Централізоване водовідведення – 11,95 грн./м³ (з ПДВ).
  • Послуга з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) – 14,06 грн./м³ (з ПДВ);
  • Послуга з централізованого водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем ) – 12,95 грн./м³ (з ПДВ);

Слід відмітити про те, що Законом України «Про житлово-комунальні послуги» органам місцевого самоврядування заборонено встановлювати тарифи, нижчими від економічно обгрунтованих витрат на їх виробництво. Невиконання положення вищеназваного Закону може призвести до банкрутства підприємства з непередбачуваними наслідками для мешканців міста Вараш.

Шановні мешканці, Кузнецовське комунальне підприємство звертається до вас з розумінням віднестися до вимушеного зростання тарифів, запорукою яких є якісне і безперебійне надання житловокомунальних послуг. Просимо вас вчасно сплачувати за спожиту артезіанську чисту та смачну питну воду, чим ви забезпечите стабільну роботу підприємства.

МИ ПРАЦЮЄМО ДЛЯ ВАС!

 

 

З повагою, т.в.о директора КМКП О.А. Устич