Чорнобиль- наш вічний спомин та біль....

День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України символом чорної біди і гіркого болю. Забути його, як і викреслити із людської пам'яті неможливо. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства і залишається важкою спадщиною для майбутніх поколінь.

Цей весняний день для всього світу став втіленням скорботи за жертвами трагедії.

Минають роки, але чорна віха Чорнобиля і сьогодні кидає свою тінь на долі мільйонів наших співвітчизників, які без вагань стали на боротьбу з грізним і небезпечним ворогом. Ціною неймовірних зусиль, власного здоров'я та життя вони зупинили ядерну біду, що панувала над аварійним енергоблоком та поширювалася далеко за його межі.

Ця трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців, її наслідки ще довго відчуватимуть на собі майбутні покоління.

32 роки минуло з того страшного дня, і з кожним роком все більше усвідомлюються справжні масштаби катастрофи, все більше людей, уражених радіацією, відходить у вічність.

У нашому місті проживає більше 27 тисяч осіб, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 11264 осіб мають право на пільги відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема:

- 607 потерпілих осіб 1категорії;

- 179 осіб евакуйованих із зони відчуження;

- 716 ліквідаторів (серед яких 71 - 1 категорії, 602 - 2 категорії, 43 - 3 категорії);

- 3887 осіб 3 категорії;

- 5536 потерпілих дітей, з них 27 дітей інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

- 339 дружин (чоловіків) або опікунів на час опікунства неповнолітніх дітей померлого громадянина, віднесеного до категорії 1, 2 та 3 з числа ліквідаторів, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

З метою виконання соціальних програм захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для пільговиків нашого міста, з Державного бюджету на 2018 рік передбачено кошти на загальну суму 9 млн. 565 тис. 572 грн за такими напрямами:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки” – 2 млн. 873 тис. 926 грн.;

- компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” – 130 тис. 00 грн.;

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування” – 4 млн. 999 тис. 347 грн.;

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення – 260 тис. 404 грн.

- оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою та виплату компенсації замість санаторно-курортного лікування– 1 млн. 301 тис. 895 грн.

Варто зазначити, що відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено пільги на оплату житлово-комунальних послуг громадянам, віднесеним до І та ІІ категорій, а також на безплатне придбання ліків за рецептами лікарів, відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України.

Для безоплатного забезпечення ліками для амбулаторного лікування та здійснення зубопротезування постраждалих громадян в 2018 році передбачено кошти на суму 300тис.200 грн., з них на ліки - 276 тис 184 грн., на зубопротезування - 24 тис. 16 грн, для відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України - 50 тис. 00 грн.

Станом на 01.04.2018 року 118 осіб з числа ліквідаторів, евакуйованих та потерпілих 1 категорії забезпечено безкоштовними рецептами на суму 69тис. 46 грн. та 6 осіб - послугами з безоплатного зубопротезування на суму 6 тис. 4 грн.

Одним із важливих заходів відновлення здоров’я постраждалого від аварії на ЧАЕС населення міста залишається забезпечення їх санаторно-курортним лікуванням.

Термін оздоровлення громадян І категорії складає 18 днів, осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 35 днів, дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, в супроводі одного із батьків - 21 день..

Постановою Кабінету Міністрів від 25.01.2018 року № 31 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2018 році» установлено розміри грошової допомоги для компенсації у 2018 році вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам, а саме:

- для осіб, віднесених до категорії 1 — 6 тис. 822 грн.;

- для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) — 20 тис. 685 грн.;

- для дітей, яким установлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою — 13 тис. 545 грн.

В 2018 році для отримання послуг з санаторно-курортного лікування за різними типами захворювання перебуває 270 осіб 1 категорії та 24 дитини з інвалідністю в супроводі одного із батьків.

26 квітня в Україні став Днем чорнобильської трагедії. Щороку ми згадуємо і сумуємо за героями, які віддали власні життя заради наших. Вічна і світла їм пам’ять! Безмежна шана і доземний уклін ліквідаторам, які живуть поряд з нами!

Життя триває… І ним ми зобов’язані тим людям, які собою закривали нас від страшної біди Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. Чорнобиль показав, що ми, українці, сильний народ, здатний подолати навіть атомного демона.

Від імені управління та себе особисто бажаю Вам, вашим рідним і близьким здоров’я, щастя, сімейного затишку, добробуту і мирного неба над головами. Ми, завжди будемо пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо.

Начальник управління Т.Сич