Травневі свята принесуть кілька додаткових вихідних для українців

У травні 2018 року українці будуть мати три додаткових вихідних – 1, 9 та 28 травня.

Згідно статті 73  Кодексу законів про працю України на  підприємствах, в установах, організаціях робота не  проводитиметься :

- 1 травня - День міжнародної  солідарності трудящих (вівторок);

- 9 травня - День Перемоги (середа);

- 27 травня - Трійця (неділя).

Відповідно до статті 67 КЗпП України, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Таким чином 28 травня (понеділок) також стає вихідним днем.

Оскільки у 2018 році 1 травня припадає на вівторок, Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 11.01.2018 № 1-р рекомендував підприємствам перенести робочий день 30 квітня (понеділок) на 5 травня (субота). Відтак працюючі громадяни матимуть чотириденні канікули з 28 квітня по 1 травня.

Варто зауважити, що згідно КЗпП України остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Окрім цього, потрібно враховувати що згідно з положеннями статті 53 КЗпП України робочі дні 5 та 8 травня будуть скорочені на 1 годину