Компенсаційні виплати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон) постраждалі громадяни через управління праці та соціального захисту населення отримують компенсаційні виплати:

1) щомісячну компенсацію вартості продуктів харчування - особи, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1 і 2 (за нормами, встановленими Міністерством охорони здоров’я України). Розмір компенсаційних виплат на 2018 рік становить: для 1 категорії – 406,20 грн., для 2 категорії – 203,10 грн. щомісячно (згідно ст. ст.20, 21 Закону та Наказу Міністерства соціальної політики України №75 від 23.01.2018р. «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2018 рік»);

2) щорічну допомогу на оздоровлення - громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (згідно ст. 48 Закону,у розмірах, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 р. №562 «Про щорічну допомогу на оздоровлення, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»), а саме: категорія 1 – особи з інвалідністю 1 і 2 групи -120,00 грн., 3 групи та діти з інвалідністю – 90,00 грн.; учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії – 100,00 грн.; учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії – 75,00грн.

3) одноразову компенсацію - учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яким встановлено інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи, діти з інвалідністю, сім’ї, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, батьки померлого (відповідно до ст. 48 Закону у розмірах, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.2015р. №285 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»), у розмірах:

інвалідам 1 групи – 379,30 грн.,

інвалідам 2 групи – 284,40грн.,

інвалідам 3 групи – 189,60 грн.,

дітям з інвалідністю – 1264 грн.

сім’ям, які втратили годувальника – 7586 грн.,

батькам померлого – 3792 грн.

4) відшкодування один раз на рік вартості проїзду міжміським транспортом до будь-якого населеного пункту України та у зворотньому напрямку (без врахування пересадок) на підставі проїзних квитків: 1 категорії - 100%; 2 категорії - 50% від вартості білетів (згідно з ст.20, ст.21 Закону).

За основним місцем роботи громадяни 1, 2 категорії та один з батьків дитини з інвалідністю, яка пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС, мають право на щорічну оплачувану додаткову відпустку строком 16 календарних днів (ст.20, ст. 21 та ст.30 Закону ).

Особи 1 категорії та діти з інвалідністю, яка пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС мають право на отримання послуг санаторно-курортного оздоровлення відповідно до «Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Безоплатне забезпечення путівками проводиться шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку за надання послуг із санаторно-курортного лікування або відпочинку за умови підписання тристоронньої угоди між санаторно - курортним закладом, постраждалою особою і управлінням праці та соціального захисту населення. При цьому заявники мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу. За бажанням, вони можуть здійснювати доплату за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів.

Розмір грошової допомоги затверджений Постановою КМУ від 25.01.2018 за № 31 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2018 році» та становить:

для 1 категорії - 6822 грн.,

для осіб категорії 1, із захворюванням нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 20685грн.,

для дітей, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, в супроводі одного з батьків - 13545грн.

Крім того, починаючи з 2018 року, постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 № 838 «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» вищезазначені категорії осіб, які не бажають отримати санаторно-курортне лікування, передбачено грошову компенсацію, розмір якої становить 35 відсотків чинного на 01 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність( у 2018 році розмір грошової компенсації - 481 грн. )

Призначення громадянам компенсацій, допомоги певних видів та надання пільг передбачених Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» здійснюється за місцем реєстрації, при умові написання заяви затвердженого зразка та у визначений законодавством термін.

Виплата компенсацій, допомоги певних видів та надання пільг у разі, коли вперше встановлено відповідний статус постраждалої особи і видано відповідне посвідчення, проводиться з дня подання громадянином заяви, але не раніше ніж з дня видачі йому посвідчення встановленого зразка. У разі зміни категорії постраждалої особи або її посвідчення проведення виплати поновлюється з дня припинення останньої виплати за умови, що особа мала право на такі виплати та повідомила про це уповноважений орган протягом трьох місяців. У разі зміни місця реєстрації або місця роботи громадянин для отримання виплати за новим місцем реєстрації надає протягом трьох місяців заяву та довідку про отримані виплати (нарахування) (Постанова КМУ від 20.09.2005р. №936 «Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).

За більш детальною інформацією можна звернутися до управління праці та соціального захисту населенняВараської міської ради за адресою: майдан Незалежності, 1, каб.112, а також за телефоном 2-38-21.