Сортувати сміття легко

В Україні, за різними оцінками, від 4% до 7 % території завалено сміттям. Закон України «Про відходи», що зобов’язує українців сортувати відходи, має допомогти впоратись із екологічними проблемами. Та поки держава загалом та органи місцевого самоврядування зокрема шукають механізми його впровадження, мешканці м.Вараш можуть вже вчитися правильно поводитись з відходами.

Якість поділу сміття залежить від активності і свідомості учасників процесу на всіх етапах. Поділ сміття знаходиться під відповідальністю кожного окремо взятого мешканця міста. Справді, щоб система вибіркового збору сміття приносила очікувані результати, необхідна активна участь кожного, хто викидає сміття. Без цього застосування системи місцевими органами влади буде неефективним.

У цій статті ви дізнаєтесь, яка частина нашого буденного сміття є цінною сировиною, а які відходи не підлягають переробці.

Існують два основних правила сортування, які розповсюджуються на всю вторинну сировину:

1) тара має бути суха та чиста, тип якої ви зможете впевнено визначити (є код переробки у трикутнику);

2) всі упаковки необхідно щільно стискати.

Види вторинної сировини:

1) Макулатура – газети, книги, журнали, рекламні проспекти, паперова упаковка тощо. Увесь папір та картон необхідно зробити пласким, для економії простору, та скласти в паперовий пакет чи зав'язати мотузкою.

Увага! Макулатурою не єодноразовий посуд, чеки, пачки від цигарок, пакування типу Tetra Pak, волога забруднена сировина (навіть папір та картон), а також, продукти вторинної переробки, такі як серветки, лотки від яєць, туалетний папір.

2) Tetra Pak – вид багатошарового пакування (картон, поліетилен та фольга). Найчастіше використовується, як тара для молока та соку. Упаковку необхідно промити зсередини та стиснути.

3) Поліетилен - усі пакети, якими ви користуєтесь у побуті щодня, одноразові рукавички в супермаркетах, упаковки від молока та стрейч плівка. Готувати до здачі таку сировину дуже легко, необхідно лише ущільнити та скласти поліетилен у… всім відомий пакет з пакетами.

Увага! Вироби з поліетилену мають властивість тягнутися. Вся упаковка, що при розтягуванні рветься, так званий, «шуршик» не є вторинною сировиною.

4) Пластик – найбільш популярний матеріал для упаковки продуктів харчування, косметики, техніки та побутової хімії.

Має сім основних видів, п'ять з яких підлягають переробці. Для того, щоб розібратися, з якого саме виду пластику виготовлена річ, необхідно знайти на ній маркування. Зазвичай, це трикутник з цифрою (від 1 до 7) всередині і літерами внизу, але зустрічаються випадки, коли є лише літери.

Увага! Пластик з номером 3 та 7, або взагалі без маркування, не підлягає переробці.

5) Метал – залізні кришки, алюмінієві та консервні бляшанки, будь-які металеві предмети. Усе треба очистити від залишків їжі та спресувати.

6) Скло – пляшки та банки від напоїв, косметики та ліків. Підходить навіть бите скло, але його треба скласти окремо в прозору скляну банку з кришкою.

 

Увага! Порцеляна, жаростійке та ударостійке скло не підлягає переробці.

7) Небезпечні відходи у складі побутових – до них відносяться ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, жири, лаки, розчинники, а також ABS.

8) ABS – будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони.

Увага! Ні в якому разі відходи цього типу не мають потрапити на смітник.

9) Органічні відходи – залишки їжі рослинного походження, деревина, квіти.

 

Залишкові відходи – все, що залишилося від вашого сміття, після роздільного збору.

Ця частина відходів відправляється на полігон. Зазвичай, це «шуршик», засоби гігієни, упаковки та продукти без маркування, наприклад, одноразові бритви та зубні щітки, обгортки від цукерок з фольгою, вологі серветки, скотч, чеки та зламані речі.

Саме тому у більшості розвинених країн, де сортування побутових відходів - це буденність, все більшої популярності набуває філософія «нуль відходів». Не обійшла нова мода й Україну та м.Вараш, зокрема. На теренах вітчизняного інтернету все частіше можна знайти статті про те, як купувати товари без пакування та якими екологічними альтернативами можна замінити одноразові речі тощо.

«Zero Waste» або «Нуль відходів» - це концепція, що передбачає переробку будь-яких продуктів (решток їжі, пакування, предметів домашнього вжитку) та відмова від того, що неможливо переробити з метою створення циклічності в області споживання.

Дана концепція робить акцент на тому, щоб заохотити людей відмовитись від використання непотрібних продуктів, які потенційно можуть опинитись в смітнику. Суть цієї філософії в тому, щоб «не купувати сміття».

Як відрізнити сміття від цінної вторсировини, ви вже зрозуміли. Далі мова йтиме про те, що з ним робити у місті Вараш.

Наразі в нашому місті, на жаль, відсутнє централізоване сортування сміття. Одначе, це не є приводом кидати все в один бак. Тому єдиним виходом є розділяти відходи самостійно у себе вдома чи в офісі, і долучати знайомих. Для цього не обов’язково мати величезні контейнери, достатньо кількох картонних коробок, або окремі відерця, або на що вистачить фантазії.

Після того, як ви впровадили сортування сміття у вашому домі або на підприємстві, добряче накопичили, виникає питання, куди все це дівати?

Комунальне підприємство «Благоустрій» Вараської міської ради закупило та вже почало встановлювати спеціальні контейнери для різних видів сміття. Наразі їх буде три типи – для скла, для паперу, для пластику.

ПАПІР І КАРТОН – синій контейнер;

ПЛАСТИК – жовтий контейнер;

СКЛО – зелений контейнер.

Вже встановлено контейнери в наступних місцях:

-         «Громадський центр» (за супермаркетом «Вопак»);

-         район каналізаційно-насосної станції №1 (зона відпочинку річки Стир);

-         Паркова зона (вул.Шевченка, 20).

Ще буде встановлено:

-         мікрорайон Перемоги, 19;

-         відстійник біля набережної в мікрорайоні Вараш.

Сміття може бути не лише проблемою, а й продуктом і товаром для бізнесу. Деякі ОСББ м.Вараш вже запровадили роздільний збір сміття (наразі це лише папір, скло, метал та певні види пластику) і самостійно здають його у пункти прийому. Виручені кошти йдуть на потреби будинку.

Отже, сортувати сміття у Вараші не тільки потрібно, але й можливо! Це простіше, ніж здається, варто лише почати. Тож, долучайтеся!