14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Одну з найбільших аварій - аварію на ЧАЕС знає і пам'ятає весь світ. На згадку про цей «чорний день» була визначена дата 14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Незважаючи на всі труднощі ліквідатори визнають 14 грудня святом. Адже цей день не тільки «свічка пам'яті» на честь загиблих товаришів, а й пам'ятна дата, яка згуртувала величезну кількість людей перед лицем великої біди.

У нашому місті проживає більше 27 тисяч осіб, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 10857 осіб мають право на пільги відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а саме:

- 676 потерпілих осіб 1 категорії, з них 69 ліквідаторів;

-  176 евакуйованих із зони відчуження;

-  589 ліквідаторів 2 категорії;

-  3874 особи 3 категорії; з них 45 ліквідаторів;

-  5194 потерпілих дітей, з них 24 дитини інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

- 348 дружин (чоловіків) або опікунів на час опікунства неповнолітніх дітей померлого громадянина, віднесеного до категорії 1, 2 та 3 з числа ліквідаторів, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

З метою виконання соціальних програм захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи для пільговиків нашого міста з Державного бюджету на 2018 рік передбачено кошти на загальну суму 10 млн.238 тис.259 грн. за такими напрямами:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки - 3 млн. 226 тис. 036 грн.;

- компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” - 207 тис. 019 грн.;

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування” - 5 млн. 245 тис.879 грн.;

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення - 246 тис. 641 грн.;

- оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою - 1 млн. 312 тис. 684 грн.

Варто зазначити, що відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено пільги на оплату житлово-комунальних послуг громадянам, віднесеним до І та II категорій, на безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів та на відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України.

Для безоплатного забезпечення ліками у разі амбулаторного лікування та здійснення зубопротезування постраждалих громадян в 2018 році передбачено кошти на суму 300 тис.200 грн., з них на безоплатні ліки - 276 тис. 184 грн., на зубопротезування - 24 тис. 016 грн.

Для відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України - 70 тис.грн.

Міська влада також не лишається осторонь проблем ліквідаторів міста.

За рахунок коштів міського бюджету до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, з метою покращення матеріального стану передбачено виплату одноразової матеріальної допомоги 702 особам на суму 736 тис. 500 грн. (особам 1 категорії - 1500,00 грн., особам 2 та З категорії - 1000,00 грн.).

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції спричинила національну трагедію, наслідки якої ми відчуваємо й досі. Чорнобиль ніколи не стане минулим.

Сьогодні ми складаємо шану ліквідаторам, які у трагічний час Чорнобильської катастрофи приборкували ядерну стихію, захищаючи українську землю та увесь світ від смертельної небезпеки.

Начальник управління Т.Сич