Звіт про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради за IV квартал 2018 року

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Вараської міської ради створена та діє у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» (зі змінами).

Відповідно до Положення про спостережні комісії, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429 в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1042, рішенням виконавчого комітету Вараської міської ради № 31 від 27 лютого 2017 рокузатверджено персональний склад комісії та положення про спостережну комісіюпри виконавчому комітеті Вараської міської ради. До складу спостережної комісії входять як представники виконавчої влади, так і представники громадських організацій. Очолює спостережну комісію заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Зубрецька Ніна Олексіївна.

Протягом звітного періоду (IV квартал 2018 року) були внесені зміни до рішення виконавчого комітету від 27.02.2017 року № 31 «Про затвердження складу спостережної комісії та положення про спостережну комісію при виконавчому комітеті Вараської міської ради», змінено склад спостережної комісії.

У своїй діяльності спостережна комісія співпрацює з органами місцевого самоврядування, Варашським відділом поліції ГУ НП в Рівненській області, Володимирецьким районним відділом філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області, Вараською міською філією Рівненського обласного центру зайнятості, Вараським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та громадськими організаціями.

Основними завданнями спостережної комісії є:

1) організація та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів осіб, звільнених від відбування покарання;

2) організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання;

3) надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше ніж один разна місяць.

Протягом звітного періоду (IV квартал 2018 року) спостережною комісією при виконавчому комітеті Вараської міської ради було проведено 3 засідання, на якому розглянуто 3 питання, а саме:

1. Розгляд повідомлення про умовно-дострокове звільнення з державної установи «Городоцький виправний центр (№ 131)»;

2. Розгляд листа-відповіді Варашського ВП ГУ НП в Рівненській області на запит від 16.10.2018 року № 539/04-03/18;

3. Контроль питання умовно-достроково звільненої особи, яка перебуває на обліку в спостережній комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради.

Дані питання ретельно вивчені та опрацьовані членами спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради.

Володимирецький районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області  взаємодіє з Вараським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для здійснення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково, проведення виховної роботи, надає центру інформацію, необхідну для здійснення соціального супроводу, комплексу адресних соціальних послуг тощо.

Профілактична робота з подолання злочинності серед неповнолітніх та молодих осіб є одним з найважливіших напрямів роботи з дітьми та молоддю, саме з цією метою 18 грудня 2018 року Вараським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з Володимирецьким районним відділом філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області було проведено профілактичний захід на тему: «Злочин і кара», який спрямований на недопущення повторного скоєння правопорушень неповнолітніми та молоддю, які вже порушили закон та відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі, та які перебувають на обліку у Вараському МЦСССДМ та Володимирецькому районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області.

Фахівець із соціальної роботи Вараського МЦСССДМ Сніжко Ірина Сергіївна та інспектор Володимирецького районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області Килюх Оксана Василівна провели інформаційно-роз’яснювальну роботу серед неповнолітніх та молодих осіб, які відбувають покарання, не пов’язані із позбавленням волі. Ознайомили їх із правовими наслідками, які чекають на них у разі повторного скоєння злочинів або адміністративних правопорушень.

В ході роботи усім присутнім було наголошено на необхідності ведення здорового способу життя, на сімейних цінностях, прикладі батьків для дітей, на причинах та наслідках вживання алкоголю та наркотичних речовин. Зверталась увага правопорушників на їх стосунки з однолітками та проведення ними дозвілля.

Особливу увагу неповнолітніх та молодих осіб зосередили на важливості усвідомлення ними правових та соціальних норм, які є запорукою успішної ресоціалізації.

Протягом ІV кварталу 2018 року у Вараському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває на обліку 3 сім’ї, у яких виховуються неповнолітні, яких засуджено до покарання не пов’язаного із позбавленням волі. Під час роботи з даними сім’ями надається соціальна допомога як правопорушникам так і членам їх сімей.

У звітному періоді (IV квартал) 1 сім’я, у якій виховується неповнолітній, який засуджений до покарання не пов’язане із позбавленням волі взято під соціальний супровід.

Також проводиться робота з особами, яких звільнено від відбування покарання з іспитовим строком. З кожним засудженим проводиться індивідуально – профілактична робота.

На підставі повідомлень органів та установ виконання покарань, звірок з міським відділом поліції ведеться облік осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання.

На даний час на обліку в спостережній комісії перебуває 1 особа умовно-достроково звільнена від відбування покарання зі встановленим адміністративним наглядом. Членами спостережної комісії періодично проводяться візити за місцем проживання умовно-достроково звільненого з місця позбавлення волі. Постійно проводиться виховна робота у вигляді профілактичних бесід щодо поведінки в суспільстві та недопущення скоєння нових злочинів, роз’яснюються законні права та обов’язки, а також надаються консультації з різних питань з метою сприяння звільненого в соціальній адаптації.

Кожному засудженому надаються послуги інформаційного характеру, які сприяють у вирішенні проблемних питань, а також доводиться інформація про надання безкоштовної правової допомоги Регіональним центром з надання вторинної правової допомоги в Рівненській області: вул. Кавказька, 7, м. Рівне, 33013, контактний телефон/факс:  (0362) 46-01-09, єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103, черговий (цілодобово): (067)604-59-55, директор Овдіюк Василь Петрович.

Інформація про діяльність спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради щоквартально подається на сайт Вараської міської ради.