Виробничі ризики на підприємствах лісової галузі у 2018 році на Рівненщині

Згідно з відомостями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області впродовж 2018 року в лісовому господарстві Рівненщини зареєстровано 5 страхових випадків, з яких: 4 нещасні випадки на виробництві та 1 професійне захворювання.

 

Якщо порівнювати з 2017 роком, то кількість випадків у лісовому господарстві та лісозаготівлях Рівненської області дещо зросла (з 3-х до 5-ти), проте порівняно з минулими роками їхня кількість зменшилася. Зокрема, у 2013 році було зареєстровано 14 страхових випадків, у 2014-му – 11, у 2015-му – 6, у 2016 – 12.

Страхові випадки у 2018 році зареєстровано у таких страхувальників: ДП «Володимирецьке лісове господарство» – 2 нещасні випадки, ДП «Соснівське лісове господарство» – 1 нещасний випадок, ФОП Посільський В.А. – 1 нещасний випадок, ДП «Рокитнівське лісове господарство» – 1 професійне захворювання.

Розглянемо кожен страховий випадок за 2018 рік.

Випадок 1-й. У березні 2018 року група працівників з охорони лісових масивів ДП «Володимирецьке лісове господарство», у складі якої перебував майстер лісу, виїхала автомобілем на патрулювання. Об’їжджаючи лісовий масив одного з лісництв, близько 03 год. ночі вони почули звук працюючої бензопили та падаючого дерева. Отож, працівники рейдової групи пішли на цей звук. Згодом вони побачили двох людей, неподалік яких стояв трактор. Лісопорушники почали тікати. Один з них побіг до трактора, завів його, почав рух та наїхав на працівника групи з охорони лісових масивів. Унаслідок наїзду працівник групи (майстер лісу) зазнав важких травм тіла.

Вид події, що призвела до настання цього нещасного випадку, – наїзд транспортних засобів на потерпілого.

Причина настання нещасного випадку – травмування внаслідок протиправних дій інших осіб.

Вочевидь, нещасні випадки такого виду не пов’язані зі станом охорони праці на підприємстві, а залежать від поведінки особи-правопорушника і зазвичай кваліфікуються відповідно до кримінального законодавства.

Випадок 2-й. У червні 2018 року майстер лісу ДП «Володимирецьке лісове господарство» вранці виїхав з дому на власному мотоциклі на звук працюючої бензопили чи мотопомпи, щоб перевірити межі цілісності свого обходу. Невдовзі він зателефонував додому і повідомив, що його, вірогідно, вкусила комаха, оскільки йому стало погано то він, попросив терміново забрати його з лісу. Коли працівника знайшли у лісі, то він лежав обличчям догори та був непритомний. Поряд лежали таблетки, призначені для запобігання впливу укусів комах. Потерпілого доставили до медичного закладу, де, перебуваючи на лікуванні, він помер.

Вид події, що призвела до настання нещасного випадку – ушкодження внаслідок контакту з комахами, що призвело до алергічної реакції організму на їхні укуси.

Причина настання нещасного випадку – фізичні дані і стан здоров’я працівника.

Потрібно визнати, що розробити заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам, непросто. Адже, неможливо передбачити всі прояви тваринного світу.

Випадок 3-й. У серпні 2018 року працівники лісової охорони, у складі якої перебував майстер лісу ДП «Соснівське лісове господарство», прибули в лісовий масив для патрулювання. Незабаром члени групи вирішили розділитись, щоб кожен перевірив закріплений за ним обхід.

Йдучи у своєму обході, майстер лісу переходив кладку через рівчак (канаву), на якій послизнувся та, не втримавши рівновагу, впав у рівчак. Внаслідок падіння працівник травмував спину.

Вид події, що призвела до настання нещасного випадку – падіння під час пересування.

Причина настання нещасного випадку – особиста необережність потерпілого.

Випадок 4-й. У січні 2018 року бригада ФОП Посільського В.А. виконувала санітарне вибіркове рублення лісосіки, зокрема, на цей день змінне завдання полягало у зрізуванні гілляк, сучків з повалених дерев та крижуванні дерев’яних хлистів за допомогою бензопилки «Штіль».

Коли під час розкрижування чергового хлиста робітник з лісогосподарських робіт відпиляв черговий сортимент, то той відкотився від хлиста і притиснув ліву ногу працівника до землі. Це призвело до травмування ноги.

Вид події, що призвела до настання нещасного випадку – падіння матеріалів.

Причина настання нещасного випадку – невиконання вимог інструкцій з охорони праці.

Аналізуючи вище описані нещасні випадки, видно, що спільного між ними не дуже багато, адже, сталися вони за різних обставин, видів подій та з різних причин. Спільним у більшості з них є те, що сталися вони не під час виконування безпосередньо «лісових» робіт (лісосічних, переробки деревини тощо), а під час охорони лісу. Це, у свою чергу, стосується виявлення лісопорушників, дії яких не лише завдають шкоди лісу, а й створюють умови для настання нещасних випадків з працівниками охорони.

Крім того, спільним для цих випадків є те, що троє з потерпілих майстри лісу. Тобто посадові особи. А саме посадових осіб залучають до робіт з охорони лісу.

Випадок 5-й. У липні 2018 року комісія з розслідування склала акт про професійне захворювання, виявлене у водія автотранспортних засобів ДП «Рокитнівське лісове господарство». Причиною цього профзахворювання стала тривала робота (понад 20 років) в умовах шуму, що перевищує допустимі рівні. Це, у свою чергу, призвело до порушення слуху у працівника.

Підсумовуючи вище зазначене, варто наголосити, що пильним та обережним потрібно бути завжди, адже, від цього залежить не лише особиста безпека і здоров’я, але й безпека і здоров’я оточуючих людей. І, звісно ж, треба вимагати від роботодавця створення належних та безпечних умов праці.

Відділ з профілактики страхових

випадків управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування

України у Рівненській області