Додатковий вид соціальних виплат

З метою покращення матеріального стану багатодітних сімей та створення належних умов для виховання дітей, які виховуються в таких сім’ях, Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» від 13.03.2019 №250.

 

Зокрема із 01.04.2019 запроваджено додатковий вид соціальних виплат - допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.

Призначення і виплата допомоги здійснюється за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання особи, яка претендує на призначення допомоги.

Допомога за місцем фактичного проживання призначається за умови неотримання зазначеної допомоги за зареєстрованим місцем проживання заявника.

Допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, надається одному з батьків дитини, які постійно проживають разом з дитиною. Така допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця звернення до управління праці та соціального захисту населення та виплачується щомісячно по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно.

У разі коли в сім’ї одночасно народилося двоє і більше дітей, внаслідок чого сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину.

Розмір допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях становить 1700 гривень щомісячно.

 Документи, необхідні для призначення допомоги, подаються заявником особисто.

Для призначення допомоги до управління соціального соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу, подається заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина та копії таких документів:

посвідчення батьків багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу) та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу);

свідоцтв про народження всіх дітей (з пред’явленням оригіналів);

довідка з місця проживання для підтвердження факту постійного проживання батьків (одного з батьків) з дитиною.

Звертаємо увагу, що одним із документів, який подається для призначення допомоги є зокрема, копія посвідчення дитини у багатодітної сім’ї ( з пред’явленням оригіналу). Оскільки дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років, зазначена норма застосовується для дітей після виповнення шестирічного віку.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, то відповіді на них Ви можете отримати в управління праці та соціального захисту населення за адресою: майдан Незалежності, 1 або за телефоном 24599, 31351.