Допомога до 9 травня: турбується держава і міська влада

Наближається 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги). Традиційно, як і кожен рік поспіль, як держава, так і місцева влада відзначає тих, хто боровся у роки Другої світової війни, брав участь у бойових діях на території іноземних держав та тих, хто у цей нелегкий для нашої держави час продовжує захищати наші кордони від російської агресії.

Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» передбачено виплату разової грошової допомоги до 5 травня у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2019р. № 237 «Деякі питання виплати у 2019 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» затверджено розміри грошової допомоги, які виплачуватимуться у 2019 році.

Їх розміри, зокрема, становлять:

-  особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з. інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

-  І групи - 3850 гривень;

-  II групи - 3400 гривень;

-  II групи - 2950 гривень;

- учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, - 1295 гривень;

- членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, - 840 гривень;

- учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал- соціалістським режимом у тилу ворога - 530 гривень;

Дану допомогу буде виплачено: пенсіонерам - за місцем отримання пенсії, особам, які не є пенсіонерами - за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання.

Крім того, місцевою Програмою соціальної допомоги в місті Вараш на 2018- 2019 рік за рахунок коштів міського бюджету передбачено виплату до 9 травня у розмірі 500,00 грн. таким категоріям громадян: учасники війни, учасники бойових дій, які отримують пенсію, інваліди війни, сім’ї загиблих військовослужбовців, реабілітовані громадяни та члени їх сімей, які були примусово переселені.

Виплату цим категоріям громадян за рахунок коштів міського бюджету буде проведено шляхом їх зарахування на картки одержувачів у ПАТ «Приватбанк».

Управління праці та соціального захисту населення

виконавчого комітету Вараської міської ради