26 квітня - День Чорнобильської катастрофи

В історії нашого багатостраждального народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них — 26 квітня 1986 року.

В теплу квітневу ніч нічого не віщувало біди. Ніхто й не здогадувався, що ця ніч назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства.

26 квітня в Україні визнано Днем Чорнобильської трагедії, міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

Щороку у цей день ми висловлюємо глибоку подяку всім героям-чорнобильцям, які зробили крок назустріч біді, показавши світові зразок безмірного героїзму і мужності і сумуємо за тими, які віддали власні життя заради наших.

У нашому місті проживає більше 25 тисяч осіб, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 10773 осіб мають право на пільги відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема:

- 643 потерпілих осіб 1категорії;

- 173 осіб евакуйованих із зони відчуження;

- 695 ліквідаторів (серед яких 70 - 1 категорії, 581 - 2 категорії, 44 - 3 категорії);

- 3795 осіб 3 категорії;

- 5112 потерпілих дітей, з них 28 дітей інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

- 355 дружин (чоловіків) або опікунів на час опікунства неповнолітніх дітей померлого громадянина, віднесеного до категорії 1, 2 та 3 з числа ліквідаторів, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

З метою виконання соціальних програм захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для пільговиків нашого міста, з Державного бюджету на 2019 рік передбачено кошти на загальну суму 9 млн. 585тис.899 грн за такими напрямами:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки” – 3 млн. 389 тис. 798грн.;

- компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” – 166 тис. 500грн.;

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування” – 3 млн. 904 тис.675 грн.;

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення – 202 тис. 302 грн.

- оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою та виплату компенсації замість санаторно-курортного лікування – 1 млн. 922 тис. 624 грн.

Варто зазначити, що відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено пільги на оплату житлово-комунальних послуг громадянам, віднесеним до І та ІІ категорій, а також на безплатне придбання ліків за рецептами лікарів, відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України.

Для безоплатного забезпечення ліками для амбулаторного лікування та здійснення зубопротезування постраждалих громадян в 2019 році передбачено кошти на суму 205тис. 800 грн., з них на ліки - 185тис. 200грн., на зубопротезування - 20тис. 600грн, для відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України - 100тис. 00грн.

Станом на 01.04.2019 року 56 осіб з числа ліквідаторів, евакуйованих та потерпілих 1 категорії забезпечено безкоштовними рецептами на суму 46 тис. 651грн. та 3 осіб - послугами з безоплатного зубопротезування на суму 5 тис. 148 грн.

Одним із важливих заходів відновлення здоров’я постраждалого від аварії на ЧАЕС населення міста залишається забезпечення їх санаторно-курортним лікуванням.

Термін оздоровлення громадян І категорії складає 18 днів, осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 35 днів, дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, в супроводі одного із батьків - 21 день..

Постановою Кабінету Міністрів від 16.01.2019 року № 22 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році» установлено розміри грошової допомоги для компенсації у 2019 році вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам, а саме:

- для осіб, віднесених до категорії 1 — 7 тис. 300 грн.;

- для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) — 22 тис. 200 грн.;

- для дітей, яким установлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою — 14 тис. 500 грн.

В 2019 році для отримання послуг з санаторно-курортного лікування за різними типами захворювання перебуває 315 осіб 1 категорії та 21 дитина з інвалідністю в супроводі одного із батьків. Для виплати компенсації замість санаторно-курортного лікування на обліку в управління праці перебуває 76 осіб. Розмір компенсації у 2019 році становить 524 грн.

Станом на 01.04.2019 року підготовлено та погоджено з санаторними закладами 20 договорів на виплату компенсації вартості путівки санаторно-курортному закладу чи закладу відпочинку шляхом безготівкового перерахування грошової допомоги для оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до актів наданих послуг санаторно-курортним закладам перераховано коштів на суму 43тис. 797 грн.

Виплачено компенсацію замість путівки в 2019 році 20 особам на суму 10 тис. 480 грн.

Міська влада також не лишається осторонь проблем постраждалих жителів міста.

За рахунок коштів міського бюджету до Дня Чорнобильської трагедії (26 квітня) учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС1,2,3 категорії, евакуйованим із зони відчуження 2 категорії, потерпілим 1 категорії та дітям з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, передбачено виплату одноразової матеріальної допомоги 1539особам на суму 769 тис. 500 грн.(по 500 грн з розрахунку на одну особу).

Чорнобиль залишається частиною нашої історії. Трагічною частиною. Але закони історії такі, що людство не може вічно оплакувати своє минуле. Воно мусить брати уроки з трагедій, аби не повторювати їх у майбутньому. І мусить виховувати прийдешні покоління на героїці поколінь минулих.

Ми вистояли в часи Чорнобильської катастрофи. Ми долаємо наслідки аварії. Ми стали сильнішими. Ми можемо тверезо усвідомлювати своє минуле, аби з упевненістю дивитися в майбутнє. Час може лікувати від усього, але не від пам'яті. Пам'ять – головний запобіжник, головний гарант того, що трагедії не повторяться у майбутньому. І дуже хотілося б, аби історія нас бодай чомусь, а таки вчила. Насамперед – відповідальності.

Щороку 26 квітня ми згадуємо і сумуємо за героями, які віддали власні життя заради наших. Вічна і світла їм пам’ять! Безмежна шана і доземний уклін ліквідаторам, які живуть поряд з нами!