Cарненське управління ДФС у Рівненській області інформує

У жителів Рівненщини ще є час скористатись податковою знижкою

На Рівненщині з початку поточного року правом на податкову знижку скористалось 2588 громадян, котрі задекларували 5,5 млн. грн. проведених витрат. Порівняно з відповідним періодом минулого року задекларована сума зросла на 0,7 млн. гривень.

 

Більшість із них подали декларації на отримання податкової знижки у зв’язку з понесеними витратами на навчання (близько 73%). Крім того, подали декларації до фіскальної служби й ті громадяни, які  сплачували страхові внески за договорами довгострокового страхування життя, понесли витрати по оплаті допоміжних репродуктивних технологій,  сплачували відсотки за іпотечними кредитами.

За наслідками перерахунків таким мешканцям Рівненщини повернуть 1,6 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. 

Нагадуємо, що скористатись правом на податкову знижку за витратами, понесеними у 2018 році, можна до кінця 2019 року.

 

На Рівненщині розпочалась операція «Урожай»

Головне управління ДФС у Рівненській  області інформує, що відповідно до ст. 19¹ , ст. 165 Податкового кодексу України  з травня п.р. на Рівненщині розпочалась операція «Урожай».

Метою організації зазначеної операції  є упередження схем ухилення від оподаткування сільськогосподарськими товаровиробниками, проведення перевірки дотримання вимог чинного законодавства, яке регулює земельні відносини,  виявлення необлікованих найманих працівників, легалізації заробітної плати в аграрному секторі.

Особлива увага буде приділена залученню до декларування  та  повноті сплати  податків  громадянами, які є власниками  земельних ділянок площею понад 2 га та власними силами  обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу, а також надають послуги с/г технікою з обробітку землі.

Заходи в ході операції «Урожай» будуть проводитися за участю представників територіальних органів фіскальної служби,  Держгеокадастру, Держслужби з питань  праці, Держпродспоживслужби, правоохоронних та інших органів виконавчої влади  та місцевого самоврядування. 

 

Що необхідно знати громадянам, які одноосібно обробляють земельні ділянки

У рамках проведення операції «Урожай» повідомляємо, що порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до норм якого подавати декларації про майновий стан і доходи повинні і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ) і підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 01 серпня року, що настає за звітним.

Наталія Бондаренко, начальник відділу адміністрування податків і зборів Сарненського управління додатково повідомляє, що фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.