ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

 

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

КУЗНЕЦОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СЕКТОР ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДСНС УКРАЇНИ У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗАСТЕРІГАЄ!

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні – викидайте, нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте, гриби промийте, а у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте і лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів, неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм, гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей до 12 років, літніх людей та вагітних жінок.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин, якщо вживати їх декілька днів підряд, це також може викликати отруєння.

Не збирайте гриби:

-  якщо не впевнені, що знаєте їх якими б апетитними вони не здавалися;

- поблизу автотранспортних магістралей, на промислових майданчиках, колишніх смітниках, біля кладовищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

-  з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Перша допомога при отруєнні грибами.

1. Викличте "Екстрену медичну допомогу".

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.

4. З'ясуйте, хто ще вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

-  вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику (отрута таких грибів, як зеленушка, синяк, дубовик та інші у взаємодії із алкоголем лише розчиняється та викликає бурхливу інтоксикацію, а деякі гриби ще й викликають отруєння тільки за умови взаємодії з алкоголем);

-  займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Кузнецовський міський сектор

ГУ ДСНС України у Рівненській області,

Відділ НС та ЦЗН