Щодо запровадження надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій формі

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. №373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» затверджений Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

Отже, з 1 жовтня 2019 року в Україні стартує монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг, які надають виконавці таких послуг. Пільги призначатимуться управлінням праці соціального захисту населення (далі – управління праці), а оплата пільг за житлово-комунальні послуги здійснюватиметься через Ощадбанк.

Право на отримання пільг, як і раніше, для окремих категорій пільговиків визначатиметься з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. На сьогодні він становить 2690,00 грн.
Пільговики, які отримують субсидію не будуть мати право на пільги в період отримання субсидії.

Також нагадуємо, що пільговик зобов’язаний повідомляти управління праці про зміни всіх обставин, які впливають на надання пільг (зміна місця реєстрації, кількості членів сім’ї, термінів права на пільги, статусу, та інше).

Відповідно до ухваленого Урядом рішення, паралельно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі: готівкова і безготівкова.

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через АТ «Ощадбанк».

Такий механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які мають право на пільгу і звикли не витрачати сили та час на оплату житлово-комунальних послуг. Йдеться, перш за все, про людей похилого віку, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають його змінювати.

Пільги у готівковій формі призначатимуться усім охочим пільговикам на підставі поданих особисто заяв до управління праці (з місяця, наступного за місяцем подання заяви). Кошти надходитимуть на особистий рахунок, відкритий пільговиком в АТ «Ощадбанк» (реквізити рахунку мають бути вказані в заяві), їх можна буде зняти з власного рахунку в будь-який зручний час. Пільговик буде сам вирішувати куди подіти ці гроші. При заощадливому відношенні до користування житлово-комунальними послугами споживач зможе економити та залишати частинку грошей собі. Але, у разі виникнення заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги понад місяць, сума якої перевищуватиме 20 неоподатковуваних мінімумів (а це 340,00 грн.), виплата пільги з наступного місяця здійснюватиметься у грошовій безготівковій формі.

Виходячи з вищевикладеного, з метою підготовки до реалізації з 01 жовтня 2019 року Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, управління праці та соціального захисту населення просить всіх громадян, які мають право на пільги при оплаті за житлово-комунальні послуги звернутись до управління праці за адресою:   м-н Незалежності, 1, каб.№105, та надати інформацію про номер мобільного телефону.

Дана інформація має бути внесена до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Телефон для довідок: 3-17-16