Легальна праця - гарантія прав

Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

Актуальність проблеми легалізації зайнятості та заробітної плати на сьогодні зумовлена її масштабами та надзвичайно негативними та руйнівними наслідками, як для держави загалом, так і для пересічного громадянина – працівника.

Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення. Вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників.

Шановні працівники!

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору.

У разі відмови роботодавця кожен громадянин має право звернутися до відповідних державних органів за захистом своїх конституційних прав,зокрема, до Управління Держпраці в Рівненській області, а також до суду.

Шановні роботодавці!

Проявіть відповідальне ставлення, як до працюючих, так і до законів нашої держави - легалізуйте зайнятість найманих працівників та відмовтесь від виплати зарплати «в конвертах».

На сьогодні ще є час негайно зареєструвати належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками.

Спеціалісти управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради завжди готові надати відповідні консультації щодо застосування норм трудового законодавства за адресою: м-н Будівельників 1, або за номером телефону 2–38-15.