Новий механізм надання пільг на оплату послуг ЖКГ

Монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг впроваджується з 1 жовтня 2019 року відповідно до ухваленого Кабінетом Міністрів України рішення. З жовтня 2019 року одночасно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматизованому режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк. Обов’язкова умова при цьому – наявність мобільного телефону в одержувача пільги.

Для цього Ощадбанк вестиме у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходитимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально. Ощадбанк здійснюватиме переказ коштів на рахунки управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між ними та Ощадбанком.

З метою автоматичного розрахунку пільг на оплату житлово-комунальних послуг та уникнення розбіжностей персональних даних, пільговикам необхідно надати до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації (проживання) номери своїх мобільних телефонів, а також у разі зміни адреси місця реєстрації (проживання), або зміни складу сім’ї (одруження/розлучення/народження дитини) повідомити орган соціального захисту.

За бажанням пільговика пільги можуть надаватися готівкою.

Для цього необхідно до 15 жовтня 2019 року звернутися з відповідною заявою (із зазначенням реквізитів рахунка, відкритого в установі уповноваженого банку або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта») до управління праці та соціального захисту населення (майдан Незалежності 1, каб.№105, тел.3-17-16).

Таким громадянам кошти надходитимуть на особисті рахунки в банках. Кошти пільговики зможуть зняти з власного рахунку у будь-який час. У разі наявності простроченої понад місяць заборгованості з оплати комунальних послуг, сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.), виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону буде здійснюватися у безготівковій формі.

При цьому незмінним залишається зобов’язання пільговика щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої надавачам житлово-комунальних послуг або виплаченої готівкою.

В будь-якому випадку, для підготовки до реалізації з 1 жовтня цього року монетизації пільг, просимо пільговиків – мешканців м.Вараш, повідомити номери мобільних телефонів для внесення їх до Реєстру.