Два варіанти одержання пільг

З жовтня місяця 2019 року постановою КМУ від 17.04.2019 №373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» передбачено надання пільг у грошовій формі.

Новий механізм передбачає два варіанти одержання пільг:

- безготівкова монетизація – коли АТ «Ощадбанк» автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються кошти, а за підсумками опалювального сезону – зекономлені гроші можна зняти (раз на рік). В цьому випадку пільговик повинен надати органу соціального захисту інформацію про номер мобільного телефону;

- готівкова монетизація – коли одержувач пільги може відкрити рахунок у одному із 38 уповноважених банків (або через виплатні об’єкти Укрпошти) і кожен місяць отримувати «живі» гроші. Важливо, що заяву на відповідну послугу потрібно було подати до 15 жовтня 2019 року (або вже на наступний неопалювальний період до 15 травня 2020 року).

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, через велике навантаження банк не зумів присвоїти єдиний банківський код усім пільговикам. В результаті вищезазначених обставин виникли випадки невиплати громадянам суми пільг за жовтень 2019 року.

Одночасно повідомляємо, що управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради у листопаді було нараховано пільги за жовтень і за листопад поточного року.

Надалі суми нарахованих пільг будуть відшкодовуватись Міністерством соціальної політики до АТ «Ощадбанк», а АТ «Ощадбанк» самостійно проводитиме розрахунки з комунальними підприємствами та ОСББ за кожного конкретного пільговика (безготівкова форма). Також банк інформуватиме пільговика про проведені платежі (за наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає SMS-повідомлення від банку).