Праця найманих працівників повинна бути легалізованою

З метою проведення упереджувальної роботи, спрямованої на запобігання фактам використання найманої праці без належного оформлення інспектори праці Управління Держпраці в Рівненській області за участю управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради провели інформаційно – роз’яснювальний захід та черговий моніторинг (комісійне обстеження) об’єктів торгівлі розташованих у торгово-розважальному центрі «OrangePlaza» та Grand Базар.

Наталія Вирста, Тетяна Ткачук та Ольга Шевчук побували у 15 відділах центру і поспілкувалися з працівниками та роботодавцями на тему переваг легальної праці.

Під час проведення обстежень роботодавців та найманих працівниківу черговий раз ознайомлено зі змінами в трудовому законодавстві, наслідками нелегальної зайнятості та відповідальності роботодавців у вигляді штрафу за порушення трудового законодавства.

Окремо було наголошено, що органам місцевого самоврядування надано повноваження здійснювати перевірки підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб-підприємців, які використовують працю найманих працівників.

Реакція суб’єктів господарювання на такий візит була неоднозначною.

Дехто з власників крамниць на період відвідин зачиняли свої торгові точки, працівники залишали робочі місця, інші відмовлялися від спілкування. А працівники, трудові відносини з якими були оформлені відповідно до вимог чинного законодавства охоче спілкувалися, показували свої трудові договори, цікавилися змінами в законодавстві.

Шановні роботодавці! Вкотре нагадуємо, що виплата зарплати «у конвертах», позбавляє працівників на соціальний захист у майбутньому, оскільки до страхового стажу для призначення соціальних виплат не включаються періоди, за які не сплачені страхові внески, громадяни втрачають можливість користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям, субсидії тощо.

Відсутність цивілізованих трудових відносин є свідченням наявних порушень законодавства..

Не чекайте проведення перевірки, своєчасно і правильно оформляйте найманих працівників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату.

Шановні працівники! З метою оперативного реагування на випадки недотримання законодавства про працю, запобігання невчасній виплаті заробітної плати та у розмірі менше встановленого законодавством мінімального рівня, використання найманої праці без належного оформлення, просимо повідомляти управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради за адресою: м-н Будівельників 1, каб.8-9, тел. 2-38-15 або Управління Держпраці в Рівненській області за адресою м.Рівне, вул. Лермонтова 7.