Надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій формі

Монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг впроваджується з 1 жовтня 2019 року відповідно до ухваленого Кабінетом Міністрів України рішення. З жовтня 2019 року одночасно функціонують дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматизованому режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк.  

За бажанням пільговика пільги можуть надаватися готівкою.

З 1 січня 2020 року пільговики мають право у будь-який час подати заяву про перехід на грошову готівкову форму отримання пільги на житлово-комунальні послуги, на відміну від попередньої можливості отримувати готівкові виплати, за умови подання відповідної заяви до початку опалювального (тобто до 15 жовтня) або неопалювального (тобто до 15 травня) сезону.

Отже, пільгові категорії громадян можуть звернутися з відповідною заявою (із зазначенням реквізитів рахунка, відкритого в установі уповноваженого банку або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта») до управління праці та соціального захисту населення (майдан Незалежності 1, каб.№105, тел.3-17-16).

Також хочемо нагадати, що функціонують дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова. Рішення про перехід на грошову готівкову форму пільговики повинні приймати самостійно і добровільно, а не під тиском ззовні.

При цьому незмінним залишається зобов’язання пільговика щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої надавачам житлово-комунальних послуг або виплаченої готівкою.