• Головна
  • Офіційна інформація
  • Про компенсацію вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Про компенсацію вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Відповідно до ст. 20, ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено виплату компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Згідно з нормами чинного законодавства виплата компенсації здійснюється у поточному місяці за попередній, оскільки компенсація – це відшкодування витрат на придбання продуктів харчування. Дата виплати компенсації законодавством не встановлена.

Відповідно до п.9 постанови Кабінету Міністрів України від 20.09.2005р. №936 «Про затвердження Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» Міністерство соціальної політики України у місячний строк після прийняття закону про Державний бюджет на відповідний рік визначає в розрізі областей розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 1і 2.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 22.01.2020 року №42 визначені розміри компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2020 рік для Рівненської області:

- для 1 категорії – 406,20 грн.,

- для 2 категорії - 203,10 грн.

Виплата компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування проводиться за місцем реєстрації одержувачів через банківські установи.