Про доступність послуг в умовах карантину

Чинне законодавство зобов’язує органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування забезпечити організацію виконання та контроль за дотриманням на відповідній території своєчасного та повного проведення профілактичних і протиепідемічних заходів. Однак, в умовах карантину важливо забезпечити доступність послуг, які надаються органами соціального захисту населення.

Враховуючи запропоновані на загальнонаціональному рівні заходи безпеки, повідомляємо про спрощення механізму звернення громадян, які потребують соціальної підтримки, з дотриманням вимог максимального скорочення безпосередніх контактів заявників з працівниками структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

☝️Так, всі питання, що цікавлять одержувачів допомоги, в тому числі і потенційних отримувачів усіх видів соціальної допомоги, пільг та компенсацій (інформація, запитання, прохання, консультації) рекомендуємо вирішувати виключно через засоби телекомунікаційного зв’язку.

Нагадуємо про можливість подання заяв з необхідними документами (зокрема про призначення житлової субсидії, компенсації послуги “муніципальна няня”, одноразової допомоги при народженні дитини, комплексної послуги “е-малятко”) у електронній формі з використанням засобів електронного зв’язку через інформаційні системи Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, з використанням електронного цифрового підпису.

❗️Також, повідомляємо про можливість подання заяв з необхідними документами поштою.
Крім того, враховуючи тимчасове скасування транспортних сполучень, слід використовувати можливість подання заяв з необхідними документами у сільській місцевості уповноваженим особам, визначеним виконавчими комітетами селищних і сільських рад, а в утворених об’єднаних територіальних громадах – до уповноважених осіб ОТГ.

Звертатись на особистий прийом рекомендуємо у випадку крайньої необхідності виключно за попереднім записом з чітким визначенням часу, дати та робочого місця спеціаліста, який буде здійснювати прийом.

Звертаємо увагу, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

❗️❗️❗️Крім того, на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється:

- прийняття рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання;
- здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування.

Також повідомляємо, що на даний час Кабінет Міністрів України доопрацьовує внесення змін до відповідних нормативно-правових актів, згідно з якими передбачено:
- недопущення припинення надання житлових субсидій на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);

- призначення житлової субсидії на наступний період для всіх без виключення домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому періоді, без їх звернення;
- розширення кола отримувачів житлових субсидій у зв'язку із встановленням карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).