Третьої суботи травня в Україні традиційно відзначають День Європи

Сьогодні Європейський Союз – це сім’я демократичних європейських країн, що спільно працюють заради  миру та процвітання. День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.

Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. Відзначення цього свята в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

У 2014 році Україна проголосила курс на європейську інтеграцію. Євроінтеграція – цивілізаційний вибір України, одна з ключових вимог Революції гідності. Це – шлях, який максимально відповідає національним інтересам української держави та її суспільства. У 2019 році цей курс, було закріплено в українській Конституції.

Для України європейська інтеграція – це шлях модернізації економіки, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, створення нових робочих місць, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника, вихід на світові ринки, насамперед на ринок ЄС. Політичні переваги інтеграції України у ЄС пов’язані зі створенням надійних механізмів політичної стабільності, демократії та безпеки. Членство у ЄС відкриє шлях до колективних структур спільної безпеки Євросоюзу, дасть змогу активізувати співробітництво в боротьбі з тероризмом, організованою злочинністю, контрабандою, нелегальною міграцією, наркобізнесом тощо.

Наразі ми лише святкуємо День Європи. Проте і в цьому теж є щось євроінтеграційне. Проголосивши курс на євроатлантичну інтеграцію, Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити верховенство права, поважати права людини і дотримуватися в країні свободи слова. Для нас це означає будівництво української держави на принципах європейської демократії та політичної культури на засадах української духовності і моралі.

Бути повноправним членом Євросоюзу – це не тільки державна політика, а щире бажання українців. І цей вибір є вільним і усвідомленим! Адже ніхто не може забрати у людей бажання жити у відкритому і демократичному суспільстві.
        

Інформацію про діяльність представництва ЄС в Україні можна віднайти на сайті https://www.euam-ukraine.eu/ua/