Податкова інформує

З початку року на Рівненщині задекларували свої доходи 15 мільйонерів

Як повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області, станом на 1 травня 2020 року до органів ГУ ДПС в області подали податкові декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік 3727 громадян. З них - 1722 громадян, що зобов’язані подати декларацію. Загальна сума задекларованих доходів склала 490 млн. гривень.

Самостійно визначена декларантами сума податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб становить 7 млн. грн., з військового збору – 1.5 млн. гривень.

Доходи, що перевищують 1 млн. грн., задекларували 15 жителів області.

Правом на податкову знижку за цей період скористались 1184 краян. Їм буде повернуто з бюджету 3.2 млн. гривень.


Місцеві громади Рівненщини отримали 112,5 мільйона гривень  плати за землю

Плата за землю є одним з вагомих джерел наповнення місцевих скарбниць Рівненської області. Так у січні - квітні 2020 року до місцевих бюджетів області  надійшло  112,5 млн. грн. земельного податку та орендної плати за землю. Зокрема, від юридичних осіб місцеві громади отримали 102,2 млн. грн. плати за землю, від фізичних осіб - 10,3 млн. гривень.

Як повідомляє Головне управління ДПС у Рівненській області, найбільші суми земельного податку отримали місцеві громади міста Рівне -20,6 млн. грн., Рівненського району  – 14,7 млн. грн., Сарненського району - 11,0 млн. грн. та Здолбунівського району - 8,1 млн. гривень.

Нагадуємо жителям Рівненщини, що згідно з п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу України  нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 Податкового кодексу.

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п. 287.5 ст. 287 Податкового кодексу).

У аналогічному порядку здійснюється нарахування фізичним особам орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та визначаються строки її сплати (п. 288.7 ст. 288 Податкового кодексу).


Податок на нерухомість – кому пільги, кому додаткові 25 тисяч гривень

Вараське управління Головного управління ДПС у Рівненській області нагадує, що   базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (п.п. 266.3.1 Податкового кодексу України).

пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку  передбачено   п.п. 266.4.1  ПКУ,  а саме:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

При цьому пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються:

в разі якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів  нерухомості перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої пп. 266.4.1 ст. 266 ПКУ;

в разі використання нерухомості їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Крім того, фізична особа – власник об’єкта нерухомості загальна площа якого перевищує 300 кв.м. (для квартири) та/або 500 кв.м. (для будинку), до обчисленої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, додатково сплачує 25000 гривень на рік за кожний такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Дізнатися про наявність податкового боргу можна дистанційно, не відвідуючи податкової інспекції

Для цього необхідно скористатись сервісом Електронний кабінет, який забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України та іншими нормативно-правовими актами. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Приватна частина Електронного кабінету через режим «Стан розрахунків з бюджетом» відкриває доступ до особових рахунків користувача зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника).

Суми заборгованості перед бюджетом позначені червоним кольором.

До приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету вхід здійснюється після проходження електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації - id.gov.ua (MobileID та BankID).

То ж фізичні особи – громадяни, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати інформацію про наявність або відсутність у них податкового боргу, скориставшись цим сервісом.


Для платників єдиного податку збільшено граничні обсяги доходу, що надають право застосовувати спрощену систему оподаткування

 У Вараському управлінні Головного управління ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що Законом № 540, який набрав чинності 02 квітня 2020 року, внесені зміни до пункту 291.4 статті 291 глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ), якими збільшено граничні обсяги доходу, які надають право суб’єктам господарювання застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Отже, з 02 квітня 2020 року для платників єдиного податку встановлено такі граничні обсяги доходу протягом календарного року:

для І групи - 1 млн. грн. (до 02 квітня 2020 року було 300 тис. грн.);

для ІІ групи - 5 млн. грн. (до 02 квітня 2020 року було 1,5 млн. грн.);

для ІІІ групи - 7 млн. грн. (до 02 квітня 2020 року було 5 млн. грн.).

Як зазначила Наталія Бондаренко, заступник начальника управління-начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Вараського управління, платники єдиного податку мають право за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку (у зв’язку з збільшенням граничних обсягів доходу), але лише з ІІІ кварталу 2020 року за умови дотримання інших вимог глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ (пп. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ). Відповідна заява має бути подана не пізніше 15 червня 2020 року. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи.

Довідково:

І група - фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

ІІ група - фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року вони не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10.

ІІІ група - фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми.

Вараське управління ГУ

ДПС у Рівненській області