Як змінити виборчу адресу

З 1 липня 2020 року вступила в силу постанова ЦВК від 18 травня 2020 року № 88. Згідно постанови за вмотивованим зверненням виборця відділ ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Вараської міської ради (далі - Відділ) може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж ту за якою зареєстровано його місце проживання.

Для зміни виборчої адреси необхідно подати заяву до Відділу в паперовій або електронній формі. Заява в паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства. З 1 липня 2020 року вступила в силу постанова ЦВК від 18 травня 2020 року № 88.

Згідно постанови за вмотивованим зверненням виборця відділ ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Вараської міської ради (далі - Відділ) може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж ту за якою зареєстровано його місце проживання. Для зміни виборчої адреси необхідно подати заяву до Відділу в паперовій або електронній формі.

Заява в паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства.Заява в електронній формі може бути надіслана виборцем за підписом, прирівняним до власноручного підпису згідно із Законом України "Про електронні довірчі послуги" (кваліфікований електронний підпис), з використанням мережі Інтернет.

Така заява повинна містити адресу електронної пошти, на яку виборцю може бути надіслано повідомлення про результати розгляду заяви. До заяви виборець додає копію документа, що підтверджує його фактичне проживання за вказаною ним адресою, а саме:

договір найму (оренди) житла за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;виданий органом державної влади чи органом місцевого самоврядування документ, що засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності;

документ, що підтверджує право власності на житло; довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду;

документ, що засвідчує перебування виборця у шлюбі або у родинних відносинах з особою, місце проживання якої зареєстроване за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою (наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, судове рішення про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами тощо).

Така заява може бути подана у будь-який час, але не пізніше ніж на пʼятий день з дня початку виборчого процесу. Окрім того, виборець може звернутися до Відділу з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до реєстру виборців останньої зміни виборчої адреси такого виборця. Слід відмітити, що мова йде не про заяви щодо тимчасової зміни місця голосування.

Заяву в електронній формі можна заповнити на сайті Державного реєстру виборців в інтернеті (www.drv.gov.ua) в сервісі “Кабінет виборців”.

Заява в паперовій формі подається в відділ ведення Державного реєстру виборців за місцем фактичного проживання (за адресою, на яку змінюватиметься поточна виборча адреса виборця). Для жителів м.Вараш: м.Вараш, м-н Незалежності, 1, хол 1 поверху, (тел.:2-34-83, 2-33-43). Режим роботи: Пн-Чт з 8.00-17.15 год., Пт з 8.00-16.00 год., обід з 13.00-14.00 год.


Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців

виконавчого комітету Вараської міської ради 

Олена ДАНІЛКО