Вараське управління ГУ ДПС інформує

Вараське управління ГУ ДПС у Рівненській області інформує.

 

 Чи звільняється підприємець-пенсіонер від сплати єдиного внеску?

Відповідно до норм Закону України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» пенсіонери та особи з інвалідністю звільняються від сплати єдиного внеску за себе.

Зокрема, Законом визначено, що фізичні особи - підприємці та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст.26 Закону України від 23 вересня 1999 року №1105 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до Закону пенсію або соціальну допомогу.

Враховуючи вищенаведене, пенсіонери та особи з інвалідністю можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Разом з тим, зауважимо, що ця норма не діє на найманих працівників, у тому числі інвалідів або пенсіонерів за віком, тож сплата єдиного внеску підприємцями за найманих осіб здійснюється на загальних підставах.

Довідково: з 1 січня 2020 року місячна мінімальна сума єдиного внеску становить 1039,06 гривень. Фізичні особи-підприємці сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, або щомісячно авансовим внеском – до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.

 


Коли «єдинник» є платником плати за землю

Вараське управління ГУ ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.


 

Місцеві громади Рівненщини отримали понад три мільярда гривень податкових надходжень

За інформацією ГУ ДПС у Рівненській області, до місцевих бюджетів краю протягом семи місяців 2020 року надійшло 3,02 мільярда гривень податкових платежів. Начальник податкової служби області Віталій Чуй зазначив, що сума сплачених для потреб громад коштів на 193 мільйони гривень перевищує аналогічні показники відповідного періоду минулого року.

Традиційно основним джерелом наповнення бюджетів громад області залишається податок на доходи фізичних осіб, загальна сума якого у місцевій скарбниці склала 2,1 мільярда гривень, що порівняно з аналогічним періодом минулого року в абсолютній сумі більше на 161,9 мільйона гривень.

Віталій Чуй повідомив, що незважаючи на мораторій щодо проведення перевірок, тимчасове звільнення від нарахування та сплати єдиного внеску та інші «карантинні пільги», більшість господарюючих суб’єктів відповідально ставляться до виконання конституційного обов’язку – сплати податків, своєчасно і в повному обсязі сплачують платежі до бюджетів. Важливо, що в умовах, коли країна проводить заходи з викликами пандемії коронавірусу, кошти які надходять до місцевого бюджету області, є особливим важелем для цієї боротьби. 


 

Маєте податковий борг до 1020 гривень?

Сплачуєте самостійно без вручення вимоги Вараське управління Головного управління ДПС у Рівненській області звертає увагу платників податків, що відповідно до пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податкову вимогу. Але податкову вимогу платнику надсилають тільки у випадку несплати ним узгодженої суми грошового зобов’язання у встановлені строки, якщо сума податкового боргу перевищує 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 грн.).

Тож, за таких умов, платники податків можуть дізнатися про наявність чи відсутність заборгованості в#Електронному_кабінеті у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» або ж, на вебпорталі ДПС у рубриці «Переліки» за посиланнямhttps://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/ або у банері «Відкриті дані» за посиланням http://tax.gov.ua/datasets.ph, де щоденно оприлюднюється інформація щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, із зазначенням керівників таких суб’єктів господарювання, та сум податкового боргу в розрізі платежів та територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, із зазначенням керівників територіальних органів.

Податківці наголошують, що вчасна поінформованість про стан розрахунків допоможе уникнути нарахування штрафних санкцій.

Згідно зі статтею 126 ПКУ, якщо платник податків не сплатив суму зобов’язання до 30 календарних днів включно, з моменту наступного за останнім днем строку сплати, то застосовується штраф у розмірі 10% погашеної суми боргу. Якщо сплата заборгованості відбулася після 30 календарних днів, тоді доведеться сплатити додатково 20% боргу. Якщо ж фізичні особи-підприємці I-II груп допустили заборгованість зі сплати єдиного податку, у такому разі доведеться сплати 50% ставки єдиного податку. Окрім того, доведеться сплатити пеню за кожен день протермінування сплати (ст.129 ПКУ).


 

Програмні РРО працюють

Пресслужба Державної податкової служби України Державна податкова служба України повідомляє, що 01.08.2020 суб’єкти господарювання розпочали застосовувати програмні РРО під час здійснення розрахункових операцій. Фіскальний сервер забезпечує фіскалізацію чеків в он-лайн режимі з програмними РРО. Тобто для фіскалізації розрахункових операцій як альтернативу касовим апаратам можна застосовувати програмні РРО, які встановлені на гаджети. ДПС запропоновані бізнесу безкоштовні програмні РРО, які розміщені на вебпорталі ДПС у відповідному розділі банеру «Програмні РРО» за посиланнями: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/ https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/

Передача даних від ПРРО до фіскального сервера здійснюється засобами комунікацій з використанням кваліфікованого електронного підпису або печатки. Безкоштовно електронні підписи та печатки можна отримати у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС. Роз’яснення щодо отримання кваліфікованих сертифікатів електронних підписів та печаток для програмних РРО розміщені у відповідному розділі банеру «Програмні РРО» за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/elektronni-dovirchi-poslugi/.

Для надання інформаційної підтримки суб’єктам господарювання, які розпочинають застосовувати програмні РРО, роботу Контакт-центру ДПС подовжено до 20 год. 00 хв. У разі виникнення технічних, методологічних запитань необхідно звертатись за телефоном 0 800 501 007. Зауваження/пропозиції щодо функціоналу Фіскального сервера, його АРІ та безкоштовних ПРРО можна направляти на адресу: prro@tax.gov.ua. Окрім того консультацію щодо роботи програмних РРО можна отримати в центрах обслуговування платників. Інформуємо також, що незважаючи на те, що тестовий період завершився, розробники програмних РРО та суб’єкти господарювання, можуть здійснювати тестування ПРРО та/або АРІ фіскального сервера, використовуючи тестових платників та їх ключі, перелік яких наданий у відповідному розділі банеру «Програмні РРО» за посиланням: https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/perelik/.


 

Форма №20-ОПП: нові правила для подання

Вараське управління ГУ ДПС у Рівненській області повідомляє, що Міністерство фінансів України наказом від 24.06.2020 р. №323, який набрав чинності з 27 липня 2020 року, затвердило зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (далі – Наказ №323). Наказом №323, зокрема, удосконалено порядок подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність за формою №20-ОПП. Так, уточнено, що у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Під час надання повідомлень за формою №20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об'єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об'єкти оподаткування - офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об'єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин).

Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об'єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об'єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці). Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в повідомленні за формою №20-ОПП як узагальнена з типом об'єкта оподаткування "автомобільні транспортні засоби" та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об'єкта оподаткування».

Повідомлення за формою №20-ОПП з інформацією про об'єкти оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об'єкта нерухомого майна), подаються до контролюючого органу за основним місцем обліку в паперовому вигляді із доданням копії документа, що підтверджує реєстрацію об'єкта оподаткування у відповідному державному органі.

У такому разі графа 12 «Реєстраційний номер об'єкта оподаткування» повідомлення за формою №20-ОПП не заповнюється. Звертаємо увагу, що платники податків можуть переглянути інформацію про об'єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, в приватній частині Електронного кабінету.