Реєстрація в органах соціального захисту населення: що потрібно знати роботодавцям

Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»  ( далі Закон) для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб 1 та 2 категорії, а також іншим громадянам, які працюють на забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС  територіях, передбачені пільги і компенсації, у тому числі додаткові та щорічні відпустки за місцем роботи.

Механізм використання, обліку, звітності і контролю за використанням коштів державного бюджету для виконання програми 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», визначено Порядком використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 №936 (далі Порядок №936) зі змінами.

У зв'язку з цим роботодавцям необхідно звернути увагу на такі моменти:

1) підприємство має бути зареєстроване в органах соцзахисту. Для цього такі підприємства щороку не пізніше ніж за два місяці до початку бюджетного року подають паспорт даних і списки громадян із зазначенням прізвища, імені та по батькові, категорії, серії та номерів посвідчення, місця реєстрації, ідентифікаційного номера, у разі зміни відомостей про підприємство та списків громадян необхідно повідомити про це відповідних розпорядників коштів протягом 20 днів місяця, наступного після таких змін;

2) щороку разом із даними про підприємство та списком громадян підприємство має також надавати графік відпусток громадян  і розрахунок витрат на оплату додаткової відпустки  та на оплату   щорічної відпустки, яка надається відповідно до статті 47 Закону  на наступний бюджетний рік;

3) для того, щоб отримати кошти на виплату компенсацій та допомог, підприємству до 25 числа місяця, за який здійснюють таке нарахування, потрібно подати до органів соцзахисту розрахунок витрат для виплати компенсацій та допомог і реєстр одержувачів компенсаційних виплат і допомог громадянам, в якому вказують прізвище, ім'я та по батькові постраждалого, категорію, номер посвідчення, ідентифікаційний номер, відомості про отримані виплати, суму компенсації та вид допомоги.

Паспорт даних підприємства, працівники якого отримують компенсаційні виплати та допомогу, пов’язані із заробітною платою чи стипендією, згідно із Законом (форма № 2) та Розрахунок видатків, пов’язаних із виплатою компенсацій та допомоги і наданням пільг, відповідно до Закону (форма № 3) затверджено наказом Мінсоцполітики України від 22.06.2018р. 928 «Про затвердження типових форм документів» .

Тобто, враховуючи вимоги Порядку, нагадуємо, що усі підприємства міста, з метою отримання у 2021 році компенсації та допомоги певних видів у межах бюджетної програми КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» повинні надати управлінню праці та соціального захисту населення Вараської міської ради повний пакет вищезазначених документів до 10 листопада 2020 року.

Слід наголосити, що керівники підприємств, організацій та установ несуть персональну відповідальність за своєчасність подання розрахункових документів до управлінь соцзахисту та правильність призначення й нарахування компенсаційних виплат і допомоги певних видів.

За детальною інформацією та рекомендаціями щодо заповнення та подання реєстраційних документів звертатись у відділ соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (м-н. Незалежності, 1, кб.112), або за телефоном 23821.