Інформування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є серйозним приводом замислитися про необхідність підтримання більшої безпеки на електроатомних об’єктах. Щороку в цей день ми вдячно згадуємо всіх, хто приніс себе в жертву задля спасіння інших від знавіснілої люті атому, який розперезався через людські помилки або безвідповідальність. Вони пішли від нас, покинувши своїх близьких, в серцях яких оселився назавжди величезний жаль та смуток. 

 У нашому місті проживає більше 25 тисяч осіб, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 9898 осіб мають право на пільги відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема:

- 700 потерпілих осіб 1 категорії;

- 166 осіб, евакуйованих із зони відчуження;

- 642 ліквідатора ( серед яких 65 – І категорії, 533 – 2 категорії, 44 – 3 категорії);

- 3652 осіб потерпілих 3 категорії;

- 4362 потерпілих дітей, з них 22 дитини з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

- 376 дружин (чоловіків) або опікунів на час опікунства неповнолітніх дітей померлого громадянина, віднесеного до категорії 1, 2 та 3 з числа ліквідаторів, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

З метою виконання соціальних програм захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для пільговиків нашого міста, з Державного бюджету на 2020 рік передбачено кошти на загальну суму 11 млн. 256тис.813грн за такими напрямами:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях та надання додаткової відпустки – 4 млн 261 тис. 119 грн;

- компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 162 тис. 533грн.;

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування – 5 млн. 222 тис. 988 грн.;

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення – 200 тис. 991грн.

- оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою та виплату компенсації замість санаторно-курортного лікування – 1 млн. 409 тис. 252 грн.

Варто зазначити, що відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено пільги на безплатне придбання ліків за рецептами лікарів, здійснення зубопротезування та відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України.

Для безоплатного забезпечення ліками для амбулаторного лікування та здійснення зубопротезування постраждалих громадян в 2020році, передбачено кошти на суму 203 тис .600 грн., з них на ліки - 183тис. грн., на зубопротезування – 20 тис. 600 грн, для відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України – 100 тис. грн.

Станом на 01.12.2020 року 224 особи з числа ліквідаторів, евакуйованих та потерпілих 1 категорії забезпечено безкоштовними рецептами на суму 162 тис 978грн. та 15 осіб - послугами з безоплатного зубопротезування на суму 20тис. 600 грн.

Одним із важливих заходів відновлення здоров’я осіб з інвалідністю, що виникла внаслідок аварії на ЧАЕС,  залишається забезпечення їх санаторно-курортним лікуванням.

Термін оздоровлення громадян І категорії складає 18 днів, осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 35 днів, дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, в супроводі одного із батьків – 21 календарний день.

Постановою Кабінету Міністрів від 06.05.2020 року № 339 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2020 році» затверджено розміри грошової допомоги для компенсації вартості путівок, шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам у 2020 році, а саме:

 - для осіб, віднесених до категорії 1 - 7 тис. 700 грн.;

- для осіб 1 категорії, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) - 23 тис. 500 грн.;

- для дітей, яким установлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою - 15тис. 300 грн.

В 2020 році в управлінні праці та соціального захисту населення  на обліку для отримання послуг з санаторно-курортного лікування за різними типами захворювання перебувало 306 осіб 1 категорії та 19 дітей з інвалідністю в супроводі одного із батьків. Для виплати компенсації замість санаторно-курортного лікування - 134 особи. Розмір компенсації у 2020 році становить 573 грн.

На обліку для отримання послуг з санаторно-курортного лікування у 2021 році перебуває 320 осіб 1 категорії та 18 дітей з інвалідністю в супроводі одного із батьків, для виплати компенсації замість санаторно-курортного лікування - 146 осіб.

За рахунок коштів міського бюджету, до Дня Чорнобильської трагедії (14 грудня), учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС 1, 2, 3 категорії, з метою покращення матеріального стану, проведено виплату одноразової матеріальної допомоги 642 особам на суму 353 тис. 500 грн (65 особам 1 категорії по 1 тис. грн з розрахунку на 1 особу, 577 особам 2, 3 категорії по 500 грн, з розрахунку на одну особу).

Чорнобиль залишається частиною нашої історії. Її трагічною частиною. Але закони історії такі, що людство не може вічно оплакувати своє минуле. Воно мусить брати уроки з трагедій, аби не повторювати їх у майбутньому. І мусить виховувати прийдешні покоління на героїзмі поколінь минулих.

Шановні ліквідатори, бажаю вам,  вашим рідним і близьким здоров’я, щастя, сімейного затишку, добробуту і мирного неба над головами.

Хотілося б, щоб ми ніколи не забули про страшну трагедію, яка торкнулася своїм чорним крилом майже кожного, завжди пам’ятали і шанували героїв, завдяки яким сьогодні живемо.