• Головна
  • Офіційна інформація
  • Варашське відділення управління виконавчої дирекції ФСС України у Рівненській області: аналітика травматизму в умовах пандемії

Варашське відділення управління виконавчої дирекції ФСС України у Рівненській області: аналітика травматизму в умовах пандемії

Пропонуємо ознайомитися із оперативною інформацією Варашського відділення управління виконавчої дирекції ФСС України у Рівненській області, щодо стану та профілактики нещасних страхових випадків в умовах пандемії коронавірусної інфекції.

Станом на 21 грудня 2020 року у Варашському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області зареєстровано 100 повідомлень про гострі професійні захворювання медичних працівників та 7 повідомлень про нещасні випадки на виробництві.

Проведено розслідування та складено Акти  Н-1/П, Н-1/НП  по 45 випадках, з них по м. Вараш - 29 та по Володимирецькому району – по 16 страхових випадків. Згідно заяв медичних працівників знято з обліку 33 випадки проведення розслідування обставин і причин настання ГПЗ, оскільки захворювання працівників отримане в побуті, по решті випадків триває розслідування.

Серед причин настання нещасних страхових випадків переважають організаційні – (64%) 29 нещасних випадків. Через психофізіологічні причини сталися -  (36 %) 16 нещасних випадків.

Найпоширенішими організаційними причинами стали:

  • невиконання протиепідемічних правил, та правил особистої гігієни – 59%;

Найпоширенішими  психофізіологічними причинами  стали:

  • незадовільні фізичні дані або стан здоров’я – 68%,

Травмонебезпечними галузями економіки стали:

  • діяльність закладів охорони здоров’я;
  • атомна енергетика;
  • автомобільний транспорт.

Найнебезпечнішою галуззю щодо виникнення гострих професійних захворювань на даний час є  діяльність закладів охорони здоров’я.

За оперативними даними, станом на 21 грудня 2020 року з початку року  зафіксовано 100 випадків захворювання  на COVID-19 медичних працівників медичних закладів, а саме у таких закладах охорони здоров’я : КНП «Володимирецька ЦРЛ» -13 випадків, КНП «Володимирецький  РЦ ПМСД» - 10 випадків, КНП ВМР «ВБЛ»  м. Вараш – 65 випадків, КНП ВМР «Вараський ЦПМД» м. Вараш – 12 випадків.

Сучасні реалії та необхідність ведення господарської діяльності та виконання роботи в умовах пандемії коронавірусної інфекції, запровадження карантину та обмежувальних заходів в країні, зумовлюють зміну певних умов та особливостей праці. Це, своєю чергою, зумовлює перегляд інструкцій з охорони праці та наповнення їх змісту певними правилами поведінки, порядком дотримання особистої гігієни, застосуванням засобів захисту (медичних масок, респіраторів, рукавиць тощо).

Відповідні знання і навички працівники, які продовжують працювати під час запроваджених карантинних заходів, мають отримати під час проведення позачергового навчання або інструктажу з питань охорони праці.

Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведенні.

Таким чином, у разі зміни умов праці, зокрема пов’язаними в тому числі із пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 та необхідністю запровадження заходів щодо недопущення її поширення, керівник підприємства повинен  вности відповідні зміни до нормативних актів з безпеки праці та здоров’я з урахуванням Порядку № 132 та інших нормативно-правових актів з охорони праці.

Інформація надана Варашським відділенням управління

виконавчої дирекції ФСС України

у Рівненській області