Рятувальники нагадують про правила безпечної поведінки у зимову пору року

Вараський міський сектор Головного управління ДСНС України у Рівненській області наголошує про збільшення кількості нещасних випадків на воді, які спостерігаються під час різких коливань температурних режимів в зимовий період та звертає увагу громадян на те, що необхідно бути особливо обережними на зимових водоймах.

Вирушаючи на прогулянку кригою, насамперед пам’ятайте про те, що кількість морозних днів не гарантує міцність льодового покриву: для переправи одного пішохода безпечною вважається лід завтовшки не менше 5-7 см; для влаштування ковзанки на кілька осіб – 10-12 см; 35-55 см - для переправи вантажного автомобіля.

Перетинаючи замерзлу водойму, будьте обережними, уважно слідкуйте за крижаною поверхнею, обходьте ділянки, вкриті товстим прошарком снігу (під снігом лід завжди тонший). Небезпечними також є місця із швидкою течією та стоку теплих водпідприємств, вмерзлої рослинності–кущів, дерев, очерету. Особливо обережно спускайтеся з берега – лід може нещільно прилягати до суходолу та мати тріщини.

Риболовля– зимова підлідна риболовля вимагає суворого дотримання правил безпеки: не слід пробивати поруч багато лунок – відстань між ними має бути 5-6 метрів. Не можна збиратися великими групами на одному місці та ловити рибу поблизу місць вимитих водою, не свердліть лунки на переправах, а також занадто далеко від берега.Для непередбачуваних випадків обов’язково майте при собі міцну мотузку завдовжки 12-15 метрів з петлею на одному кінці й вантажем вагою 400-500 г на іншому, дошку або велику гілку.

Якщо лід почав тріщати, з’явилися характерні розломи, негайно повертайтеся назад своїми слідами. Не біжіть, виходьте повільно, не відриваючи ступні від криги.Якщо ви провалилися на льоду річки або озера – не панікуйте, широко розкиньте руки по краях льодового пролому і утримуйтеся від занурення з головою. Намагайтеся не обламувати лід та без різкихрухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми чи спиною.Допомагайте собі, як при плаванні, ногами. Вибравшись на лід, відкотіться від лунки, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду таким чином перевірена. Поводьтеся обережно до самого берега і тільки коли ступите на тверду землю, біжіть у тепло.

Якщо на ваших очах під лід провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу – це її підбадьорить. Візьміть лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них до ополонки, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, а киньте потопаючому з відстані 3-4 метрів пасок, шарф, мотузку або протягніть лижу, дошку і поволі витягуйте його на лід. Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому.

Перша допомога при переохолодженні – насамперед, викличте екстрену медичну допомогу за телефоном 103, або зателефонуйте на 101 – уСлужбу порятунку.При можливості замініть мокрий одяг на сухий, загорніть людину в ковдру; не намагайтеся зігріти тіло постраждалого надто швидко – швидке зігрівання може викликати проблеми із серцево-судинною системою,дайте йому теплого чаю, молока, однак не кави – вона може викликати порушення у системі кровообігу. Спиртні напої пити теж не варто, а от розтерти горілкою, спиртовими настоянками кінцівки – не завадить!

Щоб не застудитись – обов’язково вдягайте теплий одяг,шарфи та шапки, змазуйте шкіру жирним кремом – це захистить її від холоду. Губи змащуйте гігієнічною помадою. Через кожні 1-1,5 години грійтесь у теплому приміщенні, або постійно рухайтесь, дбайте, щоб не промокло взуття. Допоможе зігрітись тепле молоко, чай із лимоном, але не кава!

Якщо йдете на вулицю, не пийте трав’яних настоїв, бо вони мають потогінну дію і ви швидко спітнієте, а потім замерзнете. Не вживайте спиртного на морозі, бо спочатку судини розширюються, а потім звужуються – таким чином, уповільнюється кровообіг, сприяючи переохолодженню. Не куріть на морозі, бо нікотин теж звужує судини – людина ще більше мерзне. Обмежуйте перебування дітей до одного року на вулиці при температурі нижче 15 градусів.

Дотримуйтеся цих простих правил і Ваш зимовий відпочинок буде завжди безпечним!

Вараський міський сектор

Головного управління ДСНС

України у Рівненській області

Ігор ШЕВЧУК