Податкова служба повідомляє

Змінюються реквізити бюджетних рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів

Головне управління ДПС у Рівненській області  повідомляє, що з 01.01.2021 запроваджуються нові бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Нові бюджетні рахунки, сформовані Казначейством на виконання наказу Міністерства фінансів України від 28.12.2009 № 1539 «Довідник місцевих бюджетів», зі змінами, з урахуванням вимог статей 2, 5 та 6 Бюджетного кодексу України, змін в адміністративно-територіальному устрої населених пунктів та/або їх перейменувань, а також утворення нових районів та територіальних громад згідно з Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» і визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад відповідних областей.

Звертаємо увагу, що кошти, сплачені платниками з 01.01.2021 на старі рахунки, за надходженнями не будуть зараховуватись Казначейством, а повертатимуться платникам як нез’ясовані платежі.


Увага! Встановлено форму заяви про списання недоїмки, штрафних санкцій та пені з єдиного внеску

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що фізичні особи – підприємці  (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність,  які за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року не отримували дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, мають право на списання суми недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів та пені, нараховані на ці суми недоїмки. Для цього зазначеним категоріям суб’єктів господарювання необхідно до 1 березня 2021 року звернутися до податкового органу з відповідною заявою.

При цьому платникам єдиного внеску, які звернулися із заявами про списання недоїмки, штрафних санкцій та пені у строк до 31.08.2020 року (на підставі Закону України  від 13 травня 2020 року №592 «Про внесення змін до Закону України про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» зі змінами, внесеними Законом України від 14 липня 2020 року №786), але їх діяльність на момент звернення вже була припинена в періоді з 01.01.2017 до 03.06.2020 - звертатися із заявою повторно не потрібно. Органи ДПС здійснюють списання щодо таких платників на підставі документів, які були подані раніше на підставі Законів № 592 та 786. Зазначене стосується виключно платників , заборгованість яких виникла до 03.06.2020 року.

У разі наявності у вказаної категорії платників заборгованості з єдиного внеску, яка виникла після 03.06.2020 року і пізніше – такі платники зобов’язані повторно подати заяви про списання.

Водночас, всі інші суб’єкти (які не зверталися раніше, або яким було відмовлено у списанні через недотримання вимог обов’язкових документів, необхідних для списання відповідно до Закону № 2464) – можуть звернутися із відповідною заявою про списання до податкового органу, у якому вони перебувають (перебували) на обліку як платники єдиного внеску.

Списання заборгованості щодо недоїмки зі сплати єдиного внеску, несплаченої станом на 01.12.2020 року здійснюватиметься за період з 01.01.2017 до 01.12.2020, щодо штрафів та пені, нарахованої на ці суми недоїмки – за період з 01.01.2017 року включно до дати подання заяви про списання недоїмки.

Звертаємо увагу, що списання сум заборгованості з єдиного внеску можливе при виконанні таких умов:

-  відсутність у суб’єкта звернення доходу (прибутку) від його діяльності з 01.01.2017 до 01.12.2020 року;

-  подання до 01.03.2021 року державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи-підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (якщо така заява не була подана раніше); для  осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, або у періоді з 01.01.2017 року до дати подання заяви провадили таку діяльність - до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не була подана раніше);

-  подання до 01.03.2021 року до податкового органу звітності з єдиного внеску за період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р., якщо вона не була подана раніше.

Не підлягають списанню:

-  заборгованість зі сплати штрафів та пені, нарахованих за період 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р. якщо така заборгованість виникла з дня, наступного за днем подання заяви;

-  недоїмка, яка виникла після 01.12.2020 року.


Олексій Любченко: співпраця з МВФ щодо реформування ДПС забезпечила позитивний результат

Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко взяв участь в онлайн зустрічі з експертами місії Міжнародного валютного фонду з перегляду програми співробітництва з Україною.

«Для нас важлива співпраця з представниками Міжнародного валютного фонду в ключових питаннях розвитку податкової служби, що сприяє досягненню позитивних результатів у ефективному та послідовному впровадженні ДПС реформ відповідно до кращих світових практик», - зазначив Олексій Любченко.

Під час заходу обговорювалися питання реформування ДПС відповідно до умов Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ від 2 червня 2020 року.

Зокрема, ДПС забезпечено виконання структурного маяка цього Меморандуму щодо функціонування Служби з 1 січня 2021 року як єдиної юридичної особи.

Заходи з реалізації ефективного та послідовного визначення механізму впровадження діяльності ДПС у форматі єдиної юридичної особи було поділено на два етапи. У рамках першого етапу було проведено тестування розподілу функціональних повноважень. Другий етап став фінальною стадією забезпечення діяльності ДПС як єдиної юридичної особи.

Так, відповідно до наказу ДПС від 24.12.2020 № 755 розпочато з 01.01.2021 здійснення територіальними органами ДПС своїх повноважень.

Виконано й завдання щодо створення в ДПС централізованого підрозділу управління ризиками, діяльність якого стане основою для впровадження кращих світових практик податкового комплаєнсу в Україні.

Також представники місії МВФ відзначили значні кроки ДПС щодо запровадження нового підходу до податкового аудиту, який базується на основі аналізу ризиків, розширення спектру онлайн сервісів для платників податків.


До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність з оптової торгівлі спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним!

Державна податкова служба України повідомляє, що у зв’язку з набранням чинності постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 р. № 1308 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2015 року № 609» територіальні органи ДПС з 1 січня 2021 року визначено органами ліцензування з оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним.

У зв’язку із зазначеними змінами, інформуємо суб’єктів господарювання, які мають намір отримати, переоформити, внести черговий платіж за ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі звертатись до головних управлінь ДПС в областях та м. Києві за місцезнаходженням суб’єкта господарювання (основне місце обліку).

У разі якщо суб’єкт господарювання здійснює оптову торгівлю пальним, за наявності місць оптової торгівлі та/або оптову торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, через філію (яка не є юридичною особою), суб’єкту господарювання необхідно звернутись до головних управлінь ДПС в областях та м. Києві за місцем провадження діяльності.


Податкова соціальна пільга платнику податку, який утримує двох і більше дітей віком до 18 років у 2021 році

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п.п. 169.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ),  платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100% суми пільги, що у 2021 році складає 1135,0 гривень.

Згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.
У 2021 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 3180,0 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 2270,0 грн. х1,4).  При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків у випадку та у розмірі передбаченому п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, визначається як добуток суми, визначеної у абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, та відповідної кількості дітей.

Тобто, якщо сім’я  виховує двох дітей, то розмір доходу, який дає право на застосування ПСП, буде складати  3180 х 2 = 6360 гривень.


Стартувала деклараційна кампанія – 2021

З початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року.

Щороку подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік – конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України).

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік:

- для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Останній день – 09.02.2021;

- для громадян, які відповідно до норм розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до  01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021;

- для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня включно наступного за звітним роком. Останній день – 31.12.2021.

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

- при отриманні іноземних доходів;

- та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Разом з тим, слід зазначити, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Від відповідального ставлення до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку громадянами залежить економічний розвиток держави, її фінансова безпека та рівень соціального захисту.


ФОП: коли використання РРО є обов’язковим

З 1 січня 2021 року обов’язковим є використання РРО для ФОП, які здійснюють:

надання платних послуг у сфері охорони здоров'я,

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення,

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту

ФОП-єдинникам II-IV групи, обсяг доходу яких протягом календарного року  перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2021 році - 1 320 000 гривень. 


 Що обрати: РРО чи ПРРО?

Суб’єкти господарювання мають можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО - це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, яка дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Для уникнення втрат, у першу чергу суб’єктів малого та мікробізнесу, відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

 Як зареєструвати ПРРО?

Для початку роботи з програмним РРО необхідно, перш за все, отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. ДПС такі ключі видає безкоштовно.

Потім потрібно встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності (комп’ютер, смартфон або планшет). Завантажити програмне забезпечення можна за посиланням 

https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

В ГУ ДПС у Рівненській області за телефоном  (0362) 692-628 можна отримати роз’яснення щодо  питань функціонування програмних РРО.


З 1 січня 2021 року при наданні платних послуг у сфері охорони здоров’я використання РРО обов’язкове

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що першого січня 2021 року набрав чинності розд. І Закону України від 1 грудня 2020 року №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким внесені зміни до п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу Україн).

Так, п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ передбачено, що з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, в тому числі, надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Платні послуги у сфері охорони здоров’я, які можуть надавати фізичні особи – підприємці, визначено Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2010, який затверджено наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457. Цією класифікацією визначено розділ за кодом 86 «Охорона здоров’я», який поділяється на групи: 86.1 «Діяльність лікарняних закладів»; 86.2 «Медична та стоматологічна практика»; 86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Зазначений розділ включає лікарні широкого профілю та спеціалізовані лікарні короткочасного або тривалого перебування пацієнтів, санаторії, профілакторії, будинки для людей похилого віку з медичним обслуговуванням, психіатричні лікарні, установи для осіб з розумовими вадами, реабілітаційні центри, лепрозорії та інші установи охорони здоров’я, що мають необхідну матеріальну базу та проводять діагностичне та медичне лікування пацієнтів, які страждають різними захворюваннями.

Також до цього розділу відносяться медичні консультації та лікування в області загальної та спеціалізованої медицини як лікарями загального напряму, так і медичними спеціалістами та хірургами; стоматологічні послуги загального та спеціалізованого характеру, послуги ортодонтів.

Звертаємо увагу, що суб’єкти господарювання мають можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО - це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, ком’ютер, яка дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Для уникнення втрат, у першу чергу суб’єктів малого та мікробізнесу, відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».


Закон 1072 : якщо основну суму боргу буде погашено протягом шести місяців, то штрафні санкції не застосовуються

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072  "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" внесено зміни до Податкового кодексу.

Зокрема, підрозділ 10 розділу ХХ доповнено пунктом 23, яким передбачено, що у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом України суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Положення цього пункту не застосовується щодо:

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб";

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв'язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.


Про свої доходи жителі Рівненщини можуть дізнатися дистанційно, не відвідуючи податкову

В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують жителям Рівненщини, що сьогодні Державна податкова служба України пропонує платникам податків широкий спектр електронних сервісів.

Зокрема, у рамках кампаній декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців фізичним особам через Електронний кабінет платника надано можливість отримати відомості про отримані доходи та утримані податки, а також підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді.

Так, отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру можна на веб-порталі ДПС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному  вигляді https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/.

Також для платників функціонує довідковий сервіс Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, який дозволяє отримати відповіді на питання щодо застосування норм податкового законодавства або адміністрування єдиного внеску, а також ознайомитись з нормативними документами (http://zir.tax.gov.ua/).

Тож враховуючи низку обмежень, зокрема і в роботі державних податкових інспекцій через карантинні обмеження, рекомендуємо декларацію про доходи подавати в електронному вигляді.

Потенційні декларанти можуть зареєструватися в Електронному кабінеті, попередньо отримавши кваліфікований електронний підпис.

Головне управління ДПС у

Рівненській області