З початку 2021 року на Рівненщині виникло 76 пожеж

Вараський міський сектор Головного управління ДСНС України у Рівненській області інформує про те, що з початку 2021 року на території області виникло 76 пожеж, що на 49% більше, ніж за аналогічний період 2020 року (51 пожежа). На пожежах виявлено загиблими 2 осіб.

Основними причинами виникнення пожеж були: необережне поводження з вогнем – 28 пожеж; порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок (аварійні режими роботи) – 23 пожежі; порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей – 19 пожеж; підпал – 3 пожежі; пустощі дітей з вогнем – 2 пожежі; самозаймання речей та матеріалів – 1 пожежа.

Слід зазначити, що в період з 17.01. по 18.01.2021 на території області виникло 9 пожеж, а у період з 19.01. по 20.01.2021 виникло 11 пожеж.

Для гасіння вищезазначених пожеж було залучено понад 40 одиниць техніки та 80 осіб особового складу. Матеріальні втрати становлять понад 10 млн. грн.

Зважаючи на значний ріст кількості пожеж, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь. Для цього слід обов’язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби «101», евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Шановні громадяни!

Неухильно дотримуйтесь правил пожежної безпеки. Майже кожній пожежі можна запобігти! Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • не користуйтеся старими та ненадійними обігрівачами;
  • уразі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;
  • не паліть у ліжку;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;
  • подбайте про захист помешкання від грозових розрядів, адже блискавки нерідко можуть стати причиною займання.

За наявності пічного опалення:

  • своєчасно очищайте печі та димоходи від сажі;
  • не залишайте горючі предмети під топковим отвором печі;
  • не користуйтесь печами, які мають тріщини;
  • горючу підлогу під топковим отвором захищайте металевим листом розміром 0,7х0,5 м;
  • не залишайте печі, які топляться без нагляду.

У разі виникнення пожежі негайно сповістіть про це за номером 101 або 112. При цьому необхідно чітко вказати місце де сталася пожежа (назву населеного пункту, вулиці, номер будинку, квартири, поверх тощо) та своє прізвище. У будь-який час дня і ночі бійці Держслужби з НС готові до боротьби з вогнем.

Не піддавайте своє життя та життя оточуючих Вам людей смертельній небезпеці, адже пожежі легше запобігти, аніж її ліквідувати.

Вараський міський сектор

Головного управління ДСНС

України у Рівненській області

Ігор ШЕВЧУК