• Головна
  • Офіційна інформація
  • Довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування

Довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування

У зв’язку із відсутністю бланків листків непрацездатності, медичні заклади Рівненської області на сьогоднішній день видають довідки, що засвідчують тимчасову непрацездатність застрахованих осіб. Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться тільки тими лікувально-профілактичними закладами, у яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення.

Відповідно до п.1 статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105), єдиною підставою для призначення і виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Враховуючи зазначене, довідка, що видана застрахованій особі не є підставою для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності. Така довідка є лише підтвердженням поважної причини відсутності працівника на роботі на термін, що зазначений у довідці.

Після отримання бланків листків непрацездатності закладами охорони здоров’я, де видавались такі довідки, вони будуть обмінені на листки непрацездатності згідно вимог чинного законодавства і тоді будуть оплачені за рахунок коштів Фонду.

Порядок обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності врегульований спільним листом Міністерства охорони здоров’я та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.10.2006 № 01-06-2125. При обміні довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності на бланку листка непрацездатності в правому верхньому куті вказується: «Замість довідки від____ №____», у графі бланку листка непрацездатності «Видано» зазначається дата обміну, а в графі «Звільнення від роботи» вказується одним рядком термін тимчасової непрацездатності (з якого числа по яке), відповідний вказаному в довідці.

Видача листка непрацездатності підписується посадовою особою, визначеною керівником закладу охорони здоров’я. При тривалості тимчасової непрацездатності більше 30 днів – листок непрацездатності підписується головою ЛКК.

Якщо проводилось освідчення хворого медико-соціальною експертною комісією, обов’язково зазначається дата направлення на МСЕК та дата встановлення групи інвалідності у відповідних графах.

Всі графи листка непрацездатності, окрім дати видачі і «Звільнення від роботи», заповнюються відповідно записам в довідці, в тому числі відмітки про порушення режиму хворим, та відповідно Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.