Звіт про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради за І квартал 2021 року

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Вараської міської ради створена та діє у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» (зі змінами).

Відповідно до Положення про спостережні комісії, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429 в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1042, рішенням виконавчого комітету Вараської міської ради від 20 січня 2021 року № 1 затверджено персональний склад спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради. До її складу входять як представники виконавчої влади, так і представники громадських організацій. Очолює спостережну комісію заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волинець Михайло Степанович.

Спостережна комісія співпрацює з органами місцевого самоврядування, Вараським відділом поліції ГУ НП в Рівненській області, Володимирецьким районним відділом філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області, Вараською міською філією Рівненського обласного центру зайнятості, Вараським міським центром соціальних служб, територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та громадськими організаціями.

Основними завданнями спостережної комісії є:

1) організація та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів осіб, звільнених від відбування покарання;

2) організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання;

3) надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше ніж один раз на місяць.

Протягом звітного періоду (І квартал 2021 року) спостережною комісією при виконавчому комітеті Вараської міської ради було проведено 3 засідання, на яких розглянуто ряд  питань.

Дані питання ретельно вивчені та опрацьовані членами спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради.

На підставі повідомлень органів та установ виконання покарань, звірок з міським відділом поліції ведеться облік осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання.

Членами спостережної комісії періодично проводяться візити за місцем проживання умовно-достроково звільнених з місць позбавлення волі осіб, які перебувають на обліку. Постійно проводяться профілактичні бесіди щодо зменшення асоціальної поведінки та недопущення скоєння повторних злочинів, а також надаються консультації з різних питань з метою сприяння звільнених в соціальній адаптації.

Після закінчення терміну адміністративного нагляду за умовно-достроково звільненими особами вони знімаються з обліку. Протягом І кварталу 2021 року  на обліку з адміністративним наглядом перебуває дві особи з числа умовно-достроково звільнених.

Кожному засудженому надається інформація стосовно вирішення проблемних питань, а також інформація про надання безкоштовної правової допомоги Регіональним центром з надання вторинної правової допомоги в Рівненській області (директор Овдіюк Василь Петрович): вул. Кавказька, 7, м. Рівне, 33013, контактний телефон/факс:  (0362) 46-01-09, єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103, черговий (цілодобово): (067)604-59-55. 

Інформація про діяльність спостережної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради висвітлюється на сайті Вараської міської ради.

Голова спостережної комісії                                            Михайло ВОЛИНЕЦЬ