Роз'яснення останніх змін до законодавства України з питань військового обов’язку, соцзахисту військових

23 квітня 2021 року набрав чинності Закон України № 1357-IX від 30.03.2021 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку”.

Цей Закон був розроблений Генеральним штабом Збройних Сил України з метою реалізації положень оборонної реформи, гарантованого і оперативного доукомплектування Збройних Сил та інших складових сектору безпеки і оборони України військовим резервом людських ресурсів.

Законом України передбачена можливість здійснювати оперативне доукомплектування особовим складом за рішенням Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України (коли в державі вже введено особливий період) шляхом призову громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу без необхідності оголошувати чергову мобілізацію в державі.

Це дозволить у найкоротші терміни доукомплектувати резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) військові частини всіх складових сил оборони держави в ході стрімко наростаючої військової агресії, а також вчасно реагувати на інші раптово виникаючі загрози національній безпеці держави. При цьому враховано досвід та проблемні питання доукомплектування Збройних Сил України особовим складом протягом 2014 – 2018 років.

З цією метою запроваджується новий вид військової служби – “військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період”. Отже, в особливий період, на таку військову службу можуть бути призвані громадяни України, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.

На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів в особливий період, поширюватимуться трудові, соціально-правові та освітні гарантії (право на відпустки, грошове та інші види забезпечення, збереження пенсії, допомога в працевлаштуванні тощо). Резервісти отримали можливість мати відстрочки від такого призову. Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби.

Також Закон України:

  • реформує систему військового обліку громадян України та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах та підходах, зокрема нормативно врегульовується створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • вдосконалює порядок ведення військового обліку резервістів у державі, у тому числі за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи “Оберіг” (Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів);
  • осучаснює вимоги до адміністративної та кримінальної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов'язаних та призовників за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а також встановлених правил військового обліку;

У Кодексі України про адміністративні правопорушення (Відомості Верховної Ради УРСР,1984р., додаток до №51, ст.1122)

1) статті 210,210-1 і 211 викласти в такій редакції:

Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними,резервістами правил військового обліку.

Порушення призовниками ,військовозобов’язаними,резервістами правил військового обліку – тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення ,передбачено частиною першою цієї статті,за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню,а також вчинення такого порушення в особливий період – тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону,мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Порушення законодавства про оборону. мобілізаційну підготовку та мобілізацію - тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення ,передбачено частиною першою цієї статті,за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню,а також вчинення такого порушення в особливий період-тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 211. Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності.

Зіпсуття або недбале зберігання призовниками,військовозобов'язаними і резервістами військово-облікових документів(посвідчень про приписку до призовних дільниць,військових квитків,тимчасових посвідчень військовозобов’язаних),яке спричинило їх втрату,- тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню,а також вчинення такого порушення в особливий період – тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

У Кримінальному кодексі України (Відомості Верховної Ради України,2001р.,№25-26, ст.131)

1) частину першу статті 62 після слів під час мобілізації,на особливий період доповнити словами військовослужбовцям,призваним на військову службу за призивом осіб із числа резервістів в особливий період.;

2) статті 336 та 337 викласти в такій редакції:

Стаття 336. Ухилення від призову на військову під час мобілізації,на особливий період ,на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації , на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період – карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Стаття 337. Ухилення від військового обліку або навчальних(спеціальних)зборів

1. Ухилення призовника. військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження ,зробленого відповідним керівником територіального центр комплектування та соціальної підтримки,керівниками відповідних органів Служби безпеки України,відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, - карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк одного року.

2. Ухилення військовозобов’язаного,резервіста від навчальних (спеціальних)зборів – карається штрафом від п’ятислт до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів грпомадян або виправними роботами на строк до двох років.

врегульовує окремі питання проходження громадянами України військової служби, а також виконання військового обов’язку в запасі.

Крім цього законом внесено важливі зміни в систему пільг та соціальних гарантій для військовослужбовців та членів їхніх сімей, а саме:

- військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби в запас (у тому числі у зв’язку із завершенням контракту), якщо вони на час звільнення мають вислугу військової служби не менше 20 років, отримали право на залишення на цьому обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення;

- для членів сімей загиблих, померлих військовослужбовців, батьків військовослужбовців, які пропали безвісти під час проходження військової служби скасовано обмеження, яке визначало залежність права на користування пільгами від факту попереднього перебування на утриманні військовослужбовця. Такі особи зможуть користуватися всіма пільгами, які передбачені відповідними нормами Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”;

- відтепер штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом під час дії особливого періоду не нараховуються лише військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, та військовослужбовцям, які брали або беруть участь в Операції об’єднаних сил. Зазначене, у тому числі, направлено на убезпечення військовослужбовців інших категорій від прийняття на себе надмірних фінансових зобов’язань, які не підкріплені належними особистими доходами.

Отже, всі намагання посіяти через соціальні мережі розбрат і “зраду” щодо прийняття вказаного Закону України були знівельовані його консолідованою та рішучою підтримкою з боку військового та політичного керівництва України. Прийняття Закону є важливим кроком у зміцненні обороноздатності держави, посиленні соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей!

Інформацію надано Вараським міським територіальним

центром комплектування та соціацільної підтримки