Патронатна сім'я – форма сімейного виховання в Україні

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату є забезпечення захисту прав дитини, яка через певні складні обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Право дитини жити і виховуватися в сім’ї – одне з найважливіших її прав. Сімейне виховання дає можливість забезпечити дитині нормальний фізичний, моральний, інтелектуальний та соціальний розвиток, також дає їй змогу стати повноцінним членом суспільства.

Сім’я патронатного вихователя – це подружжя, у якому один із членів на професійній основі виконує обов’язки патронатного вихователя. Таким вихователем можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіків), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

Окрім названих вимог, кандидат у патронатні вихователі повинен мати відповідне житло (власне, орендоване чи на праві користування), у якому є кімната для прийому дітей.

Із моменту передачі дитини під патронат саме патронатний вихователь несе відповідальність за життя, збереження та покращення здоров’я дитини. Він професійно та майстерно налагоджує стосунки з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, оцінює її потреби, створює сприятливі, комфортні умови для розвитку дитини, формування чи підтримки важливих для неї родинних стосунків, а також готує дитину до повернення у свою родину або допомагає налагодженню контактів дитини з її новою сім’єю.

Які діти можуть бути влаштовані під патронат?

  • новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
    безпритульні діти;
  • діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;
  • діти, переміщенні із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні ООС;
  • інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що заміняють їх, не можуть піклуватися про них.

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами – сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Відповідно до ст.254 Сімейного кодексу України для влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя потрібна згода дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

Термін перебування під патронатом визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили її влаштування, але не має перевищувати 3 місяці. В окремих випадках є потреба в подовженні термінів, але загальний термін перебування не повинен перевищувати 6 місяців.

Фінансування патронатних сімей, вихователів, що передбачає оплату послуг патронату, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. На утримання дитини, влаштованої у патронатну сім’ю, виплачується соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів. Соціальна допомога та грошове забезпечення виплачується органом соціального захисту населення через банківську установу за місцем проживання патронатної сім’ї, вихователя.

Де дізнатися більш детально про патронат?

За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті звертатися до Вараського міського центру соціальних служб за адресою: мкр-н Будівельників, буд. 3, II поверх, м.Вараш; тел: (03636) 2-49-59.