• Головна
  • Офіційна інформація
  • Безпека життєдіяльності і захист здоров'я громадян в умовах карантину та під час виконання трудової діяльності

Безпека життєдіяльності і захист здоров'я громадян в умовах карантину та під час виконання трудової діяльності

Статтею 3 Конституції України визначено, що «людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою цінністю». Запроваджений на території нашої країни карантин, спричинений розповсюдженням COVID-19, вніс зміни в умови роботи підприємств, установ, організацій, тому Вараське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області просить роботодавців неухильно дотримуватись норм законодавства про працю під час дії карантинних заходів.

Хочемо звернути особливу увагу, що відповідно до ст. 13 Закону України "Про охорону праці" роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці згідно з нормативно-правовими актами, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у сфері охорони праці. У цьому Законі також визначені й обов’язки працівника, а саме: дбати про особисту безпеку і здоров'я, про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

Із метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції на робочих місцях, збереження життя, здоров’я та забезпечення безпеки працівників роботодавцям необхідно вживати всіх можливих профілактичних заходів, а саме:

1. Розробити загальну інструкцію з охорони праці під час роботи в умовах карантину, в якій передбачити профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, спрямовані на запобігання розповсюдженню захворювання на COVID-19 працівників підприємства, яку затвердити наказом керівника. Із зазначеною інструкцією ознайомити всіх працівників та розмістити її в загальнодоступних місцях. У наказі обов’язково визначити відповідальних осіб і строки виконання заходів. При розробленні профілактичних заходів необхідно в обов’язковому порядку враховувати специфіку вашого виробництва.

2. Опрацювати та затвердити План профілактичних заходів, спрямованих на запобігання захворюванню на COVID-19 працівників підприємства.

3. Провести позаплановий інструктаж з охорони праці під час роботи в умовах карантину з усіма працівниками, зокрема з тими, які повертаються з відпустки, віддаленої роботи. Інструктажі проводьте обмеженим складом членів комісії (одна-дві особи) індивідуально з окремим працівником або групою не більше двох працівників, дотримуючись безпечної відстані в 1,5-2 метри.

4. Розмістити на загальнодоступних та робочих місцях пам’ятки щодо дотримання санітарно-епідеміологічних вимог під час карантину.

Робота працівників має бути організована з максимальним врахуванням правових умов, що встановлені на період карантину.

Роботодавець повинен використати всі можливі ресурси, щоб уникнути або мінімізувати поширення коронавірусної хвороби на підприємстві. Насамперед необхідно забезпечити працівників мийними, знешкоджувальними, антисептичними та дезінфікуючими засобами, організувати роботу щодо дотримання робочих місць працівниками у чистоті. Усі робочі поверхні (столи, телефони, клавіатури, пристрої спільного користування та ін.) необхідно регулярно обробляти дезінфікуючим засобом, оскільки забруднення на поверхнях, яких торкаються співробітники, є одним із джерел поширення COVID-19. При дезінфекції робочої зони надавайте перевагу засобам дезінфекції, які:
- передбачають знезараження вірусних агентів;
- не пошкоджують об’єктів оброблення та якими можна обробляти поверхні чутливих матеріалів;
- не мають різкого запаху, щоб їх можна було використовувати в присутності працюючих;
- не спричиняють алергії;
- не є пожежобезпечними та вибухобезпечними;
- розчиняються у воді й органічних розчинниках;
- безпечні для користувачів і навколишнього середовища;
- прості в приготуванні робочих розчинів.

Також потрібно сприяти регулярному та ретельному миттю рук працівниками. Встановіть диспенсери із дезінфікуючими засобами та плакати на видних місцях, що рекламують миття рук, над умивальниками, розмістіть підказки, як правильно мити руки.

Забезпечити наявність чистого повітря на робочих місцях, проводити якомога частіше наскрізне провітрювання приміщень.

Одним із профілактичних заходів є недопущення до роботи працівників з ознаками захворювання. Працівники навіть із незначними симптомами захворювання повинні залишатися вдома. Допущений до роботи працівник у хворобливому стані несе подвійну загрозу: може заразити своїх колег і спричинити нещасний випадок на виробництві, оскільки у хворої людини порушується увага, концентрація.

Вараське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області закликає роботодавців під час проведення профілактичних заходів особливу увагу приділити молодим працівникам. Доволі часто молоді люди під час виконання виробничих завдань, приймають не досить обдумані рішення, пов’язані з ризиками, не усвідомлюють, що їх необачність на роботі може спричинити небезпеку не тільки для їхнього життя, але і для життя і здоров’я тих, хто їх оточує. Посилена інформаційно-роз’яснювальна робота сприяє професійному навчанню та формуванню необхідних навичок у молоді. Адже основне завдання усіх зацікавлених сторін – зберегти молоде покоління як безцінний потенціал для майбутнього становлення економіки та ефективної і сильної держави!

Пам’ятайте: прості запобіжні заходи профілактичного характеру можуть мати велике значення, а ефективні та швидкі дії в умовах пандемії допоможуть захистити ваших працівників від зараження і тяжких наслідків, пов’язаних із пандемією!

Інформацію надано Вараським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області