Зміни у законодавстві щодо технічних паспортів об’єктів нерухомого майна!

У зв’язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України постанов від 23 червня 2021 року №681 "Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва" (далі – постанова ЄДЕССБ) та від 07 липня 2021 року № 690 "Про затвердження Порядку присвоєння адрес об’єктам будівництва, об’єктам нерухомого майна", повідомляємо наступне.

Із 1 серпня 2021 року суб’єкти господарювання, які проводять технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, вносять до електронного кабінету користувача Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва відомості про проведену технічну інвентаризацію об’єкта нерухомого майна. Суб’єкти державної реєстрації прав під час надання послуги у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень використовують дані про об’єкт нерухомості, право на яких підлягає державній реєстрації, з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Враховуючи наведене, із 1 серпня 2021 року у разі подання заявником технічного паспорта на об’єкт нерухомого майна чи об’єкт незавершеного будівництва державним реєстратором прав на нерухоме майно буде проводитися перевірка інформації Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (далі – Система) про результати проведення технічної інвентаризації. У разі відсутності в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва такої інформації про об’єкт нерухомого майна, який підлягає державній реєстрації, розгляд заяви буде зупинено на 30 робочих днів для виконання заявником вимог державного реєстратора щодо внесення інформації про проведення технічної інвентаризації об’єкта нерухомого майна до Системи. Звертаємо Вашу увагу, що законодавством не встановлено будь-яких винятків у залежності від дати проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна чи складання відповідного технічного паспорта.

Інформацію надано Сектором "Реєстрація" відділу "Центр надання адміністративних послуг" департаменту соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради