Інформація про результати діяльності Вараської окружної прокуратури за І півріччя 2021 року

Відповідно до наказу Генерального прокурора від 17.02.2021 року, в Україні з 15 березня 2021 року розпочала свою роботу Вараська окружна прокуратура, яка поширює юрисдикцію на територію новоствореного Вараського району.

Це Вараська міська територіальна громада, Володимирецька, Зарічненська та Рафалівська селищні територіальні громади, а також Антонівська, Каноницька, Локницька та Полицька сільські територіальні громади.

Вараською окружною прокуратурою, менш ніж за 4 місяці роботи, забезпечено реалізацію покладених на прокуратуру функцій та спрямовано зусилля на розв’язання проблемних питань прокурорської діяльності, проводиться системна робота, спрямована на додержання законності та протидію кримінальним правопорушенням на території району.

У квітні цього року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів за підсумками роботи у І кварталі 2021 року. У ході наради обговорено стан боротьби зі злочинністю в цілому та на пріоритетних напрямах, зокрема таких, як охорона і використання надр, у сфері земельних правовідносин, протидія незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, додержання бюджетного законодавства.

Наказами керівника окружної прокуратури створено три міжвідомчі робочі групи у сфері протидії злочинності на окремих її напрямках.

За аналізований період:

  • зменшилась кількість вчинених кримінальних правопорушень на 17,2% та підвищено рівень розкриття кримінальних правопорушень, який за остаточними результатами досудового розслідування становить 67,1 %, що вище середнього по області (52%) та у державі (48,4%) показників. Рівень злочинності є одним з найнижчих у регіоні та складає 37,5 кримінальних правопорушень на 10 тис. населення.
  • зменшилась кількість вчинених особливо тяжких (4 проти 6), тяжких злочинів (135 проти 182), злочинів проти життя та здоров’я особи (65 проти 69), злочинів проти власності (145 проти 223). Не допущено вчинення умисних вбивств і злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи. Лише З кримінальні правопорушення вчинені неповнолітніми, проти 19 за аналогічний період минулого року.

Прокурорами протягом І півріччя 2021 року здійснювалося процесуальне керівництво у 2728 кримінальних провадженнях. Станом на 01.07.2021 у залишку перебувало 1460 кримінальних проваджень.

Ефективним залишається застосування інституту укладання угод у кримінальному провадженні. Укладено 8 угод про примирення та 25 – про визнання винуватості.

Прокурорами Вараської окружної прокуратури на належному рівні забезпечено процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях на пріоритетних напрямах роботи:

  • скеровано 7 кримінальних проваджень з ознаками корупції, 3 – у сфері земельних відносин, 4 – в бюджетній сфері, 7 за фактами незаконного видобутку корисних копалин (бурштину-сирцю), 5 за фактами незаконної порубки, перевезення та крадіжки лісо продукції, 15 у сфері незаконного обігу наркотичних речовин, 1 у сфері банківської діяльності;
  • надано 243 письмових вказівки слідчим/дізнавачам;
  • погоджено 17 клопотань слідчих про застосування запобіжних заходів до підозрюваних;
  • cкасовано 26 незаконних постанов слідчих/дізнавачів про закриття кримінальних проваджень;
  • забезпечено участь у 119 судових засіданнях у кримінальних провадженнях, у 29 судових засіданнях у розгляді судом питань, пов’язаних з виконанням вироку.

Залишається активною діяльність Вараської окружної прокуратури у сфері запобігання і протидії корупції:

  • внесено 3 подання у порядку ч.3 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції», за результатами розгляду яких проведено службові розслідування, 3 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності;
  • за протоколами про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією забезпечено участь у розгляді судами 11 адміністративних справ. За результатами їх розгляду 7 осіб притягнуто до відповідальності у виді штрафу, закрито 4 справи;
  • суттєво активізували виявлення, розкриття та розслідування кримінальних корупційних правопорушень.

Досягнуто позитивних результатів представницької діяльності.

Упродовж І півріччя 2021 року Вараською окружною прокуратурою пред’явлено 8 позовів на суму 13 млн 416 тис. грн, зокрема: з питань державної та комунальної власності – 1, в сфері охорони навколишнього природного середовища – 8 на суму 13 млн 416 тис. грн. На розгляді у судах перебуває 9 позовних заяв на загальну суму 9 млн 566 тис. грн, з них відкрито провадження у 8 справах на суму 4 млн 793 тис. грн.

У сфері захисту прав і свобод дітей заявлено 3 позови.

З початку року окружною прокуратурою в порядку відомчого контролю подано 4 скарги на бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби, які розглянуто та задоволено. Також, забезпечено виконання рішень суду на суму 495 тис. грн.

До окружної прокуратури, з 15.03.2021 по 30.06.2021, надійшло 53 звернення від фізичних осіб, з яких вирішено 32, скеровано за належністю до інших органів та відомств для організації належного розгляду – 17 звернень. На особистому прийомі працівниками прокуратури прийнято 9 звернень громадян.

Запити про доступ до публічної інформації до окружної прокуратури не надходили.

У Вараській окружній прокуратурі запроваджено можливість подання громадянами усних звернень за допомогою засобів телефонного зв’язку, тобто через телефони «гарячих ліній», та надіслання звернень з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронні звернення).

З моменту створення окружної прокуратури здійснено 37 виступів в засобах масової інформації, з яких 7 – у друкованих ЗМІ, 30 – у мережі Інтернет. Окружною прокуратурою на власному офіційному веб-сайті систематично висвітлюється актуальна інформація, повідомлення, відомості з питань організації роботи, роз’яснення чинного законодавства.