• Головна
  • Офіційна інформація
  • Щодо необхідності встановлення нових тарифів на надання послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення по ВП "Рівненська АЕС"

Щодо необхідності встановлення нових тарифів на надання послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення по ВП "Рівненська АЕС"

Пояснювальна записка щодо необхідності встановлення нових тарифів на надання послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення по ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" на 2022 рік

Для ведення господарської діяльності по наданню послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" отримав необхідні дозволи та ліцензії. Для підйому артезіанської води ВП РАЕС експлуатує 9 артезіанських свердловин водозабору с.Острів глибиною від 140 до 350 метрів. Постачання води споживачам здійснюється від насосної станції другого підйому. Обсяги відпущеної води визначаються за показниками засобів обліку.

Магістральними та квартальними водопровідними мережами вода подається до мереж комунального підприємства "Вараштепловодоканал" – основного споживача послуги з водопостачання від ВП РАЕС, інших споживачів м.Вараш та с.Заболоття, населення с.Заболоття та підрозділів ВП РАЕС, що виробляють інші види продукції.

ВП РАЕС надає послугу з централізованого водовідведення. На балансі ВП РАЕС знаходяться мережі водовідведення, які задіяні в процесі приймання стічної води від споживачів та її транспортування на очистку до мереж КП "Вараштепловодоканал" Вараської міської ради.

ВП РАЕС надає послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення по тарифах, що встановлені:

Рішенням виконавчого комітету Вараської міської ради №283 від 21.12.2020 "Про встановлення тарифів для ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" на послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення з 01.01.2021 року" та рішенням виконавчого комітету Вараської міської ради від 30.03.2021 № 100 "Про коригування тарифу для ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" на послугу з централізованого водовідведення з 01.04.2021:

Централізоване водопостачання:

  • споживачам, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 11,95 грн за 1 куб. м (без ПДВ);
  • споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 14,16 грн за 1 куб. м (без ПДВ).

Централізоване водовідведення:

  • споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 32,76 грн за 1 куб. м (без ПДВ).

Повна собівартість послуги з централізованого водопостачання на плановий період 2022 року становить 20921,62 тис.грн. Плановий середньозважений тариф на послугу з централізованого водопостачання становить 15,25 грн/м3 (для суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення плановий тариф становить 14,68 грн/м3, для інших споживачів плановий тариф становить 16,47 грн/м3).

Порівняно з діючим тарифом, плановий середньозважений тариф збільшується на 2,60 грн/м3 (на 20,6%), за рахунок зростання прямих матеріальних витрат, а саме: витрат на електроенергію на 24% (зростання тарифу на електроенергію). Витрати на оплату праці збільшуються на 15,9% в зв’язку із зростанням соціальних стандартів в плановому періоді на державному рівні; збільшуються витрати на єдиний внесок на загальнообов’язкове державне страхування на 15,9 % у зв’язку зі зростанням витрат на оплату праці. Амортизаційні відрахування виробничих основних засобів збільшились на 2,2% за рахунок введення основних засобів в другому півріччі 2020 року. Інші прямі витрати збільшуються на 69% за рахунок більшого планового виконання ремонтних робіт.

Загальновиробничі витрати збільшуються на 14,9% за рахунок збільшення розподілених та нерозподілених загальновиробничих витрат. Адміністративні витрати зростають відповідно до зростання витрат планової виробничої собівартості.

Повна собівартість послуги з централізованого водовідведення на плановий період 2022 року становить 4330,40 тис.грн. Плановий середньозважений тариф на послугу з централізованого водовідведення становить 40,85 грн/м3. Порівняно з чинним тарифом, плановий тариф збільшується на 8,09 грн/м3 ( або на 24,7%), за рахунок зростання основних складових тарифу: послуг сторонніх підприємств з очистки стоків на 13,3% (за рахунок зростання тарифу КП "Вараштепловодоканал" – 10,32 грн/ м3, на 20,4% у порівнянні з діючим тарифом – 8,57 грн/м3); електроенергії на 33,7%, за рахунок тарифу на електроенергію; прямих витрат на оплату праці на 19,2%, в зв’язку із зростанням соціальних стандартів в плановому періоді на державному рівні; внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на 19,2% в зв’язку із зростанням витрат на оплату праці; загальновиробничих витрат на 21,8%; адміністративних витрат відповідно до зростання витрат планової виробничої собівартості.

На 2022 рік обсяг реалізації послуг з централізованого водопостачання становить 1372,104 тис.м3, обсяг централізованого водовідведення – 106,000 тис.м3. Планові обсяги реалізації послуги з централізованого водопостачання менші на 24,315 тис.м3 (1,7%), реалізації послуги з централізованого водовідведення менші на 6,666 тис.м3 (на 5,9 %) у порівнянні з обсягами, які були включені у діючому тарифі. Річні плани господарської діяльності з централізованого водопостачання сформовані на підставі фактичних за останні п’ять років та прогнозованих обсягів з урахуванням укладених із споживачами договорів.

Об’єми централізованого водопостачання та централізованого водовідведення визначаються згідно даних приладів обліку. З усіма споживачами ВП РАЕС укладені договори про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Відповідно до розрахунків планової повної собівартості з централізованого водопостачання та водовідведення, планові тарифи з надання даних послуг становитимуть:

Централізоване водопостачання:

  • споживачам, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 14,68 грн/м3 (без ПДВ) та збільшується на 22,8% в порівнянні з діючим тарифом (11,95 грн/м3);
  • споживачам, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення становить 16,47 грн/м3 (без ПДВ) та збільшується на 16,3% в порівнянні з діючим тарифом (14,16 грн/м3).

Централізоване водовідведення:

  • споживачам, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 40,85 грн/м3 (без ПДВ) та збільшується на 24,7% в порівнянні з діючим тарифом (32,76 грн/м3).

Пропозиції та зауваження від споживачів приймаються в термін до 06.09.2021 на адресу ВП "Рівненська АЕС"ДП "НАЕК "Енергоатом", або на електронну адресу: office@rnpp.atom.gov.ua

Додатки (розрахунки тарифів і річний план з надання послуг)